Нека си представим държава, в която средната месечна заплата е едва 100 долара, най-евтиният абонамент към телекомуникационна компания започва от 13 долара, а цената на смартфоните е между 100 и 400 долара.

А сега може да спрем да си го представяме, защото точно такава е ситуацията е в Северна Корея. Тук смартфоните далеч не се използват за скролване в Instagram, а са по-скоро жизнено важна необходимост, позволяваща на собствениците им да припечелват по някой лев към оскъдните си заплати.

Наскоро Reuters публикува детайлен разказ на проучването си относно живота на севернокорейците и техния технологичен живот, който по нищо не се различава от художествен дистопичен текст.

Снимка 444680

Източник: iStock

Едва шест от 25-милионното население на Северна Корея разполагат със смартфон. Всеки един от тях е сглобен в специални държавни фабрики с части, получени по нелегален път от Тайван, Китай и Япония.

Тъй като върху Северна Корея тежат цял набор от рестрикции върху международната търговия на страната, частите за тези телефони достигат страната с цената на редица нарушения, които обаче не е ясно кой трябва да санкционира.

Севернокорейските телефони работят с базова, обществено достъпна версия на Android, а всичкият софтуер в тях е произведен от държавни служители и е допълнен от огромен набор методи за следене и записване.

Снимка 444682

Източник: iStock

Въпреки строгото наблюдение смартфоните са в сърцето на "сивата" икономика в страната, която е от животоспасяващо значение за жителите там. Тя е единственият начин севернокорейци да припечелят пари извън полезрението на държавата и да продължат да оцеляват.

Reuters разказват за жена с фамилия Чой, която е продала двете семейни прасета и месеци наред е продавала билки нелегално, за да може да снабди семейството си със смартфон на цена от 183 долара.

Въпросния смартфон след това тя е използвала, за да започне да припечелва от препродажба на шампоани, дрехи и други стоки от първостепенна нужда, които са кът в азиатската страна.

Истината е, че правителството на Северна Корея си затваря очите за подобни дейности, тъй като самото то печели баснословни суми от производството и продажбата на телефони.

Снимка 444673

Източник: GettyImages

През 2017 г. държавата е внесла от Китай компоненти на стойност 82 милиона долара, като за вноса на части от други близки държави няма официални статистики.

След въвеждането на търговските рестрикции през миналата година обаче ситуацията драстично се е усложнила, казват от Reuters, което прави смартфоните още по-скъпи и ценни.

В същото това време в другия край на света се раждат деца, които разполагат с таблет и смартфон, още преди да могат да произнесат "Hello, Siri". Не сме сигурни кой вариант е по-добър.