От години се провеждат изследвания върху взаимовръзката между сексът и сънят. Учените смятат, че сънят играе огромна роля за добрия секс, както и обратното - сексът подобрява съня.

Сънят, гневът, раздразнителността и каква е връзката му с тях

Каква е връзката между сън, гняв и раздразнение

Неуспорими доказателства за зависимостта между тях

"Доказано е, че сексът и другите форми на физическа интимност преди лягане повишават сънливостта, намаляват времето, необходимо за заспиване, и подобряват цялостното качество на съня", казва д-р Шанън Макекау, ръководител на отдела за медицина на съня в Kaiser Permanente в Хонолулу.

Нещо повече, качественият сън от друга страна води до по-добър сексуален живот.

Снимка 579880

Източник: iStock

Връзката между секса и съня се дължи на начина, по който хормоните реагират на интимността. "След оргазъм има освобождаване на хормони, които могат да предизвикат сънливост", казва д-р Питър Полос - специалист по съня в Медицинския център на университета JFK в Едисън, Ню Джърси.

Той смята, че това се дължи на два хормона - окситоцин и пролактин. Окситоцинът е познат като "хормона на любовта".

"Помага за насърчаване на свързването, обичта и цялостното благосъстояние, което може да доведе до по-добър сън."

Снимка 574239

Източник: iStock

Въпреки, че няма много проучвания върху хора относно окситоцина и съня, едно малко изследване, публикувано през ноември 2017 г. в American Journal of Physiology, установява, че прилагането на окситоцин при пациенти с обструктивна сънна апнея води до подобрено време на съня и удовлетворение от него.

Що се отнася до пролактина, нивата му са по-високи по време на секс със забележим скок след оргазъм, което вероятно е отговорно за сънливостта, която изпитват много хора, смята д-р Макекау.

Според предишни изследвания нивата на пролактина се повишават значително един час след оргазъм, без значение дали оргазъмът е постигнат чрез мастурбация или с партньор.

Тези по-високи нива на пролактин, заедно с повишените нива на естроген при жените, оказват влияние, за да заспим по-лесно И накрая, но не по значение, сексът ни помага да се преборим със стреса.

Снимка 572875

Източник: iStock

Предишни изследвания установяват, че нивата на хормона на стреса кортизол намаляват в отговор на сексуална възбуда. Доказано е, че по-малко стрес води до по-дълъг сън. Хората с ниски нива на стрес спят почти един час повече на нощ от тези с високи нива на стрес, според доклад на Американската асоциация на психологите.

Трябва обаче да имаме предвид, че този хормонален отговор изглежда е резултат от постигане на оргазъм, а не просто някаква сексуална активност, уточняват от ЕveryDay Health.

Женски оргазъм и кои са трите типа според науката

Колко типа женски оргазъм има

Не е толкова просто, колкото изглежда

И по всичко личи, че няма значение дали ще стигнем до желания оргазъм сами или с помощта на партньор.