Изпотяването е доста смущаващ проблем, особено през топлите месеци и особено ако е съпроводено и с неприятна миризма. Поначало вярваме, че потта не мирише, а неприятният ефект идва при контакта й с не особено чистата кожа под мишниците.

Учените от Департамента по биология в Университета в Йорк обаче ни предлагат една по-различна и интересна теория за потенето при човека, която ни връща назад в историята на еволюцията.

Благодарение на обширно изследване е установен истинският химическия виновник за неприятните аромати, от които така се притесняваме. И това е специален ензим, произведен от бактериите Staphylococcus hominis, които живеят в човешките подмишници. Учените го наричат "ВО enzyme", съкратено от ензим на телесната миризма.

Снимка 489882

Източник: iStock

Ензимите се прикрепват към съединенията без мирис, произведени от апокринните жлези - вид потни жлези, намиращи се в областта на подмишниците, пъпа и интимните части.Те се намират при космените фоликули и са местообитание именно на бактериите Staphylococcus hominis.

Освен този тип жлези, които се свързват предимно с неприятния аромат на потта, имаме и още един вид - екринни, които играят важа роля в терморегулацията ни.

Бактериите, от които се произвежда "миризливият" ензим, сме наследили от нашите древни предци и са част от човешкия организъм още от началото на неговата еволюция. А днес изследователите са обнадеждени, че с разгадаване на структурата на молекулата на ензима ще могат да намерят и правилния начин да му се противодейства, предава Daily Mail.

Как изпотяването ни охлажда

Как изпотяването ни охлажда

Физика или биология

Това откритие може да не ни изглежда значително, но на фона на него всички усилия за спиране на изпотяването и неприятната миризма, които сме полагали досега, изглеждат малко безсмислени, защото никога не са били право в целта. И сега ни остава само да чакаме новото поколение дезодоранти, които знаят как да елиминират миризливия ензим.