Стоим си вкъщи, не се гримираме за работа или вечерно излизане, не се разхождаме на мръсния въздух в града и въпреки това кожата ни не изглежда така, както сме си представяли.

Вместо свежа, гладка и отпочинала, тя е суха (или пък много мазна), раздразнена и тук-там се появяват онези кошмарни пъпки. И цялото време, което сега отделяме за допълнителна грижа и разкрасителни ритуали, сякаш отива на вятъра.

А тази промяна в негативна посока си има много просто обяснение. Тя е пряко свързана с промяната в начина ни на живот, настъпила в последните седмици. Да, и кожата ни също е объркана какво точно се случва.

Снимка 474765

Източник: iStock

Това объркване може да се прояви както под формата на акне, така и на различни кожни проблеми, като розацея или дерматит. Най-лошият вариант е няколко подобни състояния да ни сполетят наведнъж. А ето и какви са причините за лошото й състояние.

Повишен стрес

Както знаем, повечето кожни заболявания са свързани или с други болести, или със стрес и нерви. В сегашната ситуация със сигурност стресът ни е по-голям от обичайното - по една или друга причина, и това оказва своя ефект върху лицето ни.

Хормонът на стреса кортизол води до кожни проблеми и акне. Стресът предизвиква и възпаления в тялото, които излизат върху кожата като пъпки или като розацея например. Това важи и за неосъзнатия стрес, който не усещане, но е там заради промените - като работата от вкъщи, забраната да излизаме, конфликтите с половинката и т.н.

Снимка 474766

Източник: iStock

Промени в диетата

Когато сме на работа се храним много по-различно, отколкото като сме си у дома. През уикендите сигурно имаме навика да нарушаваме режима си на хранене и да прегрешаваме повече, определяйки го като заслужена почивка.

Когато обаче по цял ден (ден след ден) сме си вкъщи, тогава всеки ден може да се превърне в уикенд. Освен ако нямаме много силна воля...

Ако работим от вкъщи, през деня е доста вероятно да хапваме на бързо много вредни храни, да посягаме често към сладкото, а за вечеря отново да не се лишаваме особено. И всичко това, което консумираме, дава отражение върху кожата ни.

Тренировки

Няма ги дългите разходки и посещението във фитнеса. У дома често ни мързи или си намираме оправдания да не тренираме. А липсата на движение води и до по-слабо кръвообращение към кожата.

А кръвта е тази, която предотвратява възпаленията. Когато се поизпотим, кръвта циркулира по-добре в тялото и се захранва с полезни вещества. И когато те достигнат до кожата, я подхранват и се борят с проблемите, пише Heart.

Снимка 474768

Източник: iStock

Козметика

Може да не използваме фон дьо тен, руж, коректор, пудра и какво ли още не, но сме решили, че сега е правилното време да използваме всички маски, терапии и почистващи продукти на света. А резултатът е една стресирана кожа, която не е свикнала на толкова "грижа", и ни дава сигнали, че май сме прекалили със старанието.

Какво да направим

Сега е моментът да си изградим правилната рутина в грижата за кожата. Разбира се, тя зависи от типа й, но основите са: нежно почистване, хидратация и слънцезащитен фактор. Можем да добавим и серум и ексфолиант за употреба по веднъж в седмицата.

Розацеята и чувствителната кожа имат нужда от минимална грижа. За нея е подходяща хиалуроновата киселина и силен овлажняващ продукт. Витамин В (Ниацинамид) под формата на серум предотвратява възпаленията при всякакъв тип кожа. Салициловата киселина е подходяща за мазна кожа и акне. 

Препоръчително е да не правим груба ексфолация, да използваме дерма ролери и други подобни, защото кожата ни също е под стрес, чувствителна е и лесно можем да я нараним. 

Световната здравна организация, самоизолацията, алкохолът и защо трябва да го избягваме

Алкохолът - враг, а не спасение по време на карантина

Заблудата, в която ни вкарва пиенето

Най-доброто, което можем да дадем на кожата си в този момент, е просто хидратация. И да не забравяме, че това няма да продължи вечно - нито пъпките, нито изолацията.