Още през 1799 г. френски войници се натъкват на 760-килограмовата каменна плоча, която днес познаваме като Розетски камък.

The Enigma, редкият черен диамант и продажбата му на търг

Редкият черен диамант, който не е от тази планета

Каква е цената му

Едва две години по-късно обаче британците необезпокоявано си я приватизират, след като побеждават французите в Египет. Обратно във Франция, и по-точно в парижкия Лувър, той се връща през 1972 г., но за кратко, а по време на Втората световна война също е бил местен, за да бъде предпазен.

Че е толкова ценен Розетският камък изобщо не е случайно. Именно той е ключът, с който човечеството успява да разшифрова мистериозния йероглифен шрифт. Сега, вече над 200 години след откриването му, на Розетския камък му предстоят нови срещи с хора от цял свят, но на ново място. През последните 18 години той не бе местен, откакто тогава бе монтиран в Египетската скулптурна галерия. Досега.

Снимка 589960

Източник: iStock

Древната находка вече се намира в Британския музей в Лондон, по случай отпразнуването на 200 години от декодирането на йероглифите. За събитието ще бъде открита изложба, част от която ще е именно Розетският камък.

Изложбата Hieroglyphs: Unlocking Ancient Egypt ("Йероглифи: Отключване на Древен Египет") ще събере повече от 240 обекта, всички от които значими за разшифроването на йероглифите. Сред тях освен Розетския камък, както вече споменахме, ще бъдат и 3000-годишен папирусов свитък, погребален текст и голям саркофаг от черен гранит, известен като "омагьосания басейн", който е покрит с йероглифи от около 600 г. пр.н.е.

По идеята за изложбата кураторът ѝ Илона Регулски е започнала да работи още през 2019 г. и изтъква участието на Розетския камък в нея като решаващо, предвид значението му за дешифрирането на йероглифите, пише Tatler.

Русия, диамантът "матрьошка" и уникалният скъпоценен камък, който може да е на 800 милиона години

Диамантът на 800 милиона години, в който има друг диамант

Уникално природно чудо

"Нямаше да можем наистина да разкажем историята на дешифрирането на йероглифите без Розетския камък, затова решихме, че ще има добро място в изложбата", споделя тя пред Evening Standard.