Диамантите са най-добрият приятел на жените, е обичала да казва Мерилин Монро. От тогава са минали доста години, но тези скъпоценни камъни не са загубили нито стойността, нито интереса към себе си.

Харшит Бансал, Renani Jewels и пръстенът Marigold с 12 638 диаманта и рекорд на Гинес

Пръстенът с най-много диаманти в света

Истинско произведение на изкуството

А в Русия бе представен един уникален екземпляр, който неслучайно е кръстен на куклите матрьошки, с които страната е известна.

Въпросният диамант се откроява с това, че в него има друг. Освен това се предполага, че се е образувал преди 800 милиона години.

"Уникалното творение на природата" е добито в мина в Якутия. Учените все още умуват как така в един диамант има друг, защото това е първият подобен случай в историята. Камъкът се отличава с изключително сложна структура, въпреки че външният диамант тежи само 0.62 карата (0.124 грама). 

Основното предположение след редица изследвания, на които диамантът е подложен, е, че първо се е формирал външният диамант, а образуването на вътрешния е станало впоследствие, предава Daily Mail.

Розовият диамант "Духът на розата" и продажбата му за 21 милиона долара на търг в Женева

Огромният розов диамант, който постави рекорд

Кой обаче е купувачът

А още по-интересно е как се е формирало кухото, въздушно пространство между двата диаманта. Най-вероятно става въпрос за форма на кристализация, която позволява на по-малкия камък да се движи в по-големия по подобие на по-малките кукли матрьошки в по-големите.