Обикновено розето се възприема като напитка, подходяща за топлите месеци. Често дори е синоним на лято, мързеливи дни на плажа или маса, отрупана със стриди и други морски дарове.

Чашата с вино и как да я държим по правилния начин

Правилният начин да държим чашата за вино

Не е въпрос просто на снобизъм

Напоследък обаче все повече се налага мнението, че този вид вино може да се консумира целогодишно, дори и в студените зимни месеци.

Според специалисти по вината като Ема Бертран, творчески директор на френската марка вина Gerard Bertrand, без значение какъв е сезонът, розето е "един добър начин да вдигнем тост за началото на всеки празник". Базирал производството си в Южна Франция, бащата на Ема - Жерар Бертран е един от най-големите производители на розе, изнасяно за САЩ.

"Родена в лозята", Ема е вече трето поколение в семейния винен бизнес. Тя не крие, че е голям фен на розето и обича да го консумира през цялата година. "Розето е прекрасна празнична напитка, подходяща за всякакви поводи и в никакъв случай не е просто химн на лятото", казва тя. И добавя, че е важно да сме наясно и как да съчетаем розовото вино с храната - и през по-студените, и през топлите месеци.

Снимка 604769

Източник: iStock

"Всъщност, розето е доста гъвкаво, когато става въпрос за съчетаване на храна", уточнява Бертран. През зимата спокойно може да го консумираме с различни видове печена риба, пиле и дори салати.

Най-доброто розово вино, според специалиста е добре балансираното между киселинност, тяло и аромати. Като най-подходящи сортове грозде посочва гренаш, сенсо и сира, които изискват топъл, южен морски климат и подходяща почва.

А за да се насладим максимално на розовата напитка, е нужно да я консумираме и с подходящата температура според сезона. И ако през лятото, пийваме охладено розе, то зимата може да се консумира и загрято до 50 градуса.

Снимка 604771

Източник: iStock

Освен в чистата си форма, розето се използва и за направата на коктейли. Бертран твърди, че те са изключително приятни и пивки, и са идеални за зимните дни. И дори споделя пред Yahoo Life любима своя рецепта.

Коктейлът, който Ема предлага включва следните съставки:

  • около 100 мл розе
  • 1 чаена лъжичка мед
  • щипка смлян карамфил
  • щипка настъргана или смляна канела
  • няколко големи кубчета лед
  • портокалова кора за украса
Коктейл Rosé Spritz, рецептата за него и защо е един от по-зравословните коктейли

Как да си приготвим коктейл Rosé Spritz

Бърза, лесна и свежа напитка

Във висока винена чаша поставяме леда. Розето, медът, карамфилът и канела се смесват добре и се прибавят към чашата с лед. Сервира се гарнирано с портокалова кора.