Поради различни социални, психологически и икономически причини съвременните жени стават майки за първи път във все по-късно. Но след 35-годишна възраст зачеването става все по-трудно с всяка изминала година. Това е проблем на развитите в икономическо отношение страни, където по тази причина се раждат по-малко деца и то често с намесата на репродуктивни специалисти.

За да отговорят на този проблем с решение, учени от Университета на Куинсленд успели да върнат назад репродуктивния часовник на по-стари женски мишки, като раждаемостта при тях се повишила.

Те постигнали това с помощта на малки дози от метаболит, който преобръща процеса на стареене на яйцеклетките. Лечението е неинвазивно и може да поддържа или възстановява качеството и броя на яйцеклетките.

Снимка 466670

Източник: iStock

Учените установили, че загубата на качествата на яйцеклетките при стареенето се дължи на по-ниските нива на молекула, която е от голямо значение за генерирането на енергия.

Те решили да проверят дали процесът на репродуктивно стареене може да бъде променен чрез прием на съединение, използвано от клетките за създаване на молекулата, и наречено NMN. Въпросната крайна молекула е известна като NAD.

Плодовитостта при мишките започва да намалява, когато те станат на около година. Това се дължи на дефекти в качеството на яйцеклетките, подобни на промените, наблюдавани при по-възрастните жени.

Снимка 466673

Източник: iStock

Ръководителят на проучването - професор Хайдън Хоумър, казва, че са давали на мишките NMN с водата в продължение на четири седмици и така успели драстично да възстановят качеството на яйцеклетките и да увеличат броя на живородените мишлета.

Това откритие дава надежда за възстановяване на репродуктивната функция на жените, но потенциалните ползи от използваните средства остава да бъдат проверени в клинични изпитвания.