Дъщерното дружество на Volvo - компанията Polestar, представи нов концепт, пише британското издание Autocar. Той се казва Polestar O2 и представлява впечатляващ електрически компактен спортен автомобил, който има за цел да се превърне в емблематичен сериен модел и основен конкурент на Tesla Roadster.

Снимка 565600

Източник: Polestar

Прототипът е заимствал част от дизайнерските черти на концепта Precept и според шефа на Polestar - Томас Ингелат - има две основни цели пред себе си. Първата е да утвърди имиджа на марката в "луксозния спортен сегмент", а втората е чрез него Polestar да стимулира вътрешните си разработки.

Снимка 565599

Източник: Polestar

Засега все още липсва официална техническа информация за Polestar O2, но се знае, че той е изграден върху революционна алуминиева платформа, която го прави лек и обещава пътно поведение, сравнимо с това на суперавтомобил. Колкото до двигателя/двигателите, системата ще бъде изцяло електрическа и настроена с акцент върху динамиката и спортния стил на шофиране.

Снимка 565603

Източник: Polestar

Дължината на купето е около 4.6 метра, което означава, че и на задните седалки ще има достатъчно място за двама пътници. Джантите са масивни и са с размер 22 инча, а купето е аеродинамично и проектирано така, че да оптимизира въздушния поток и да намали турбуленцията зад автомобила при висока скорост.

Снимка 565602

Източник: Polestar

По отношение на дизайна и използваните материали, Polestar O2 е създаден с акцент върху устойчивостта, като създателите му твърдят, че където е било възможно са използвани рециклирани материали, в това число и алуминият за платформата.

Снимка 565598

Източник: Polestar

Една от най-интересните екстри на Polestar O2 е неговият напълно автоматичен кино дрон, разработен от компанията Hoco Flow. Летателният апарат може да се активира, докато колата е в движение и да заснеме видео от високо, докато карате по красива пътна отсечка, което в ерата на социалните мрежи и инфлуенсърството е по-важно от всяка иновация в двигателя, например. Това е възможно само при свален покрив, а за да е успешна операцията, зад седалките се разгъва специална завеса, която осигурява нужните условия за безпроблемното излитане на апарата. Според информацията той може да следи колата при скорост до 90 км/ч.

Снимка 565597

Източник: Polestar