Замърсяването с пластмаса в последните години се превърна в сериозен проблем за Световния океан. Милиони тонове боклуци попадат във водите и оказват влияние на живота в тях, а чрез рибите и морските дарове, които консумираме, си проправят път директно и до нашия организъм.

Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и негативните последствия за всички нас

Микропластмасата в океаните като преносител на вируси и зарази

Още една сериозна причина да се притесняваме от нея

И докато едни умуват над варианти за намаляване на пластмасовия отпадък във водите, други пък са мотивирани да намерят начини, по които той да заживее нов живот. Да, говорим за рециклиране, но и за нещо много повече.

Преди дни бе представен проектът за Recycled Ocean Plastic Resort - плаващ курорт в Индийския океан, изграден от рециклирани пластмасови отпадъци. Той е нестандартното решение на британското архитектурно бюро Margot Krasojevic Architects за борба с все по-притеснителното замърсяване.

Снимка 533453

Източник: iStock

По план курортът трябва да бъде разположен край бреговете на отдалечените Кокосови (Кийлинг) острови. Те са част от Австралия, но се намират на цели 2750 км от бреговете на страната. На брой са общо 27, но голяма част от тях са необитаеми.

Предвижда се Recycled Ocean Plastic Resort да посрещне първите си посетители през 2025 г. Мястото е избрано неслучайно - по данни на компанията, замърсяването с пластмаса е увредило сериозно екосистемите около островите, включително популацията на ракообразни.

Първоначално изкуственият остров ще бъде изграден от конструкции, наподобяващи тези на нефтените платформи, както и три плаващи пътеки. Те ще са закотвени за дъното на океана, а по тях ще бъдат инсталирани филтриращи устройства, които да улавят плуващия в океана боклук. Той ще се събира в специални мрежи.

Най-изненадващата част от проекта е, че курортът ще може да увеличава размерите си постоянно, използвайки събраните отпадъци. Благодарение на отложените пластмаси плаващият остров ще нараства във всички страни, прочиствайки междувременно Индийския океан от опасното замърсяване, предава Daily Mail.

Pairi Daiza Resort - белгийският курорт с гледка като никоя друга

Белгийският курорт с гледка като никоя друга

Да се докоснем до дивото

В проекта за Recycled Ocean Plastic Resort е включена и идеята за засаждането на мангрови дървета около платформата. Те растат в солени води, а кореновата им система може да "циментира" мрежите със събран пластмасов боклук, създавайки една по-стабилна структура.