Независимо дали косата е естествено суха, или е такава в резултат от прекомерно третиране, на всеки се е случвало да се чуди какъв поддържащ продукт да избере - балсам или маска за коса.
Прието е, че маските имат по-силно възстановяващо действие и оттам и по-висока цена. Но дали наистина си заслужават цената и дали обикновеният балсам не действа също толкова добре. Ето какво казва по въпроса Джонатан Коломбини, творчески директор на L'Oréal Paris, цитиран от Real Simple.
"Технически маската не е по-добра от балсама и обратно", казва Коломбини. "Те просто действат по различен начин. Балсамът обикновено е с по-лека консистенция, допълва влагата и се препоръчва за ежедневна употреба. Маската е по-плътна, възстановява мекотата и блясъка и се използва един до два пъти седмично."
Източник: iStock
Така че, за всеки, който често мие косата си, е добре да има под ръка и двата вида продукта.
Все пак от значение е и типът коса, която притежаваме. По-сухите или по-плътни текстури имат по-голяма полза от маската. За по-фините коси фризьорът препоръчва използването на балсам. Което не означава, че никога не трябва да се се посяга и маската. "Винаги е добре човек да я има, за всеки случай. Ако усеща обаче, че маската е твърде тежка, просто може балсамът да се остави за по-по-дълго върху косата - т.е. да го третираме подобно на маска."
Източник: iStock
И дори косата ни да е мека и добре хидратирана през повечето време, все пак има случаи - като продължително излагане на слънце, прекомерно използване на горещи уреди или често миене - които в крайна сметка я пресушават. Затова е добра идея винаги да имаме под ръка маска, с която да дадем на кичурите си допълнителна грижа, при необходимост.
А ако усещаме косата си прекалено суха, може да подсилим действието на продуктите. Това може да стане като ги оставим малко по-дълго върху косата си, дори увита в найлонова шапка за душ. Или пък да загреем чрез топлината от сешоара. "Топлината действа като проводник, който помага да се проникне в кутикулата на косъма. Хубаво е обаче накрая продуктът да се отмие с хладка вода, което ще затвари кутикулата и ще задържи продуктите", казва още Коломбини.