Добре известен за медицината факт е, че електричеството може да се прилага за по-бързото заздравяване на рани. Досега подобни процедури се извършваха твърде рядко и само в клинична среда.

Това обаче скоро ще се промени, след като екип от китайски и американски учени успя да разработи лепенка, която да лекува рани чрез електричество. 

Изобретението е далеч от съвършенството и ще трябва да омотаем торса си с няколко жички, за да задействаме въпросната лепенка.

Снимка 397062

Източник: iStock

Самата тя е снабдена с множество електродиоди, които се захранват от миниатюрни електрогенератори, вградени в жичките около торса.

Тези електрогенератори се задействат от дишането и движенията на гръдния кош, и предават слаби токови импулси към лепенката. 

Резултатите от тестовете в лабораторна среда са невероятни, казват от Engadget. При опити с плъхове, рани, които обикновено зарастват за две седмици, са зараснали само за три дни, при третиране с електрическата лепенка. 

Защо порязването от лист хартия боли толкова много

Защо порязването от лист хартия боли толкова много

Опитайте се да не си го представяте

Джаджата е много далеч от това да излезе на мейнстрийм пазара, но поне знаем, че можем да очакваме нещо подобно в близко бъдеще.