Ако в последните седмици нашият дом се е превърнал и в наш офис, със сигурност сме усетили и позитивите, и негативите от тази ситуация. А удобството лесно може да се превърне в дискомфорт при неспазване на няколко прости правила.

Когато сме в офиса, нямаме особен избор - седим на стол, работим на бюро. И пак може да го правим в не най-подходящата позиция на тялото. Но когато сме вкъщи, имаме всевъзможни места, на които да работим, както и всевъзможни пози, в които да го правим.

Ето обаче кои са най-често допусканите грешки и какво да избягваме, за да се предпазим от болките в кръста, гърба и врата, които могат да станат наш верен спътник по време на home office-a. Защото те могат да бъдат и първи симптом на сериозно заболяване.

Снимка 476589

Източник: iStock

Неутрална позиция

Най-важното правило, което трябва да изпълняваме, е да прекарваме колкото се може повече време в позиция, при която нито една част от тялото ни не е огъната или усукана настрани.

Монитор

Екранът на компютъра ни трябва да бъде на удобна височина - нито много ниско, нито много високо. Не бива да бъде и настрани, защото така извиваме врата и си гарантираме болки. 

Важно е и да не седим с гръб към прозорец, защото така в монитора ни ще има отблясъци, а това натоварва сериозно зрението. Не трябва и да сме с лице към прозореца - той трябва да е или отляво, или отдясно на импровизираното ни работно място. Ако нямаме пердета или щори, сега е моментът да се сдобием с тях.

Снимка 476591

Източник: iStock

Документи

Ако работата ни е свързана и с компютър, и с преглеждане на документи на хартия, добре е те да не бъдат поставени върху бюрото. Така ще ни се наложи постоянно да гледаме и нагоре, и надолу и лесно ще ни заболи вратът. По-добре да поставим листовете върху вертикален държач, за да бъдат пред погледа ни.

Мишка и клавиатура

Ако работим на лаптоп, по-добре е да се сдобием с отделни, за да могат и те, и мониторът да бъдат на необходимото ниво. Ръката ни трябва да е близо до тялото, когато използваме мишката. Ако я изпълваме прекалено настрани, това води до напрежение в раменете и врата.

И мишката, и клавиатурата, трябва да бъдат на нивото на лактите точно пред нас. По-добре да не поставяме никаква мека опора под китката, защото това води до допълнително напрежение в сухожилията, пише Time.

Снимка 476592

Източник: iStock

Стол

Да, точно така. Стол, а не легло, диван, фотьойл или нещо друго. Няма нужда гърбът ни да е напълно изпънат като струна. Не бива и да се прегърбваме напред. Трябва да открием златната среда, при която не усещаме напрежение в лумбалната част на гръбначния стълб.

Облегалката на стола трябва да бъде опора на част от телесното ни тегло, а мишката и клавиатурата трябва да достигаме, без да се издърпваме напред. Ако нямаме достатъчна опора в долната част на гръбната, можем да поставим възглавница или сгънато одеяло.

Докато работим, седнали на стола, краката ни трябва да са отпуснати на пода, а не да висят във въздуха, защото това е предпоставка за образуване на разширени вени.

Леглото

Е, да, на всички ни се случва да свършим някоя и друга задача на лаптопа, докато се излежаваме. Ако това е единственият ни вариант, трябва да поставим възглавница както зад врата си, така и в скута, за да може нивото на лаптопа да се повдигне. Или най-добре - да си вземем малка масичка, за да не ни се налага да го поддържаме с крака.

Домашната изолация, работата вкъщи и защо да не седим повече от два часа, без да ставаме

Защо да не седим повече от два часа, без да ставаме

Твърде много почивка не е на хубаво

Продължително седене

Това правило важи както за офиса, така и за работата у дома. Седенето оказва голямо напрежение върху кръвоносната система на краката. Затова на всеки 20-30 минути е добре поне да се изправим и да направим няколко крачки. Кратките пауза са задължителни и за очите.