В представите ни пустинята е всичко друго, но не и пренаселено място. С неблагоприятните си условия за живот тези кътчета по света са по-подходящи за кратко посещение и дотам. Но, оказва се, има една, в която е толкова пренаселено, че дори има нужда от светофари - както за хора, така и за животни.

Защо Антарктида е пустиня

Колко (изумително) сухо е на Антарктида

Не всички пустини са пясъчни и напечени от слънцето

Кумтаг в пустиня на територията на Китай с площ близо 23 хиляди кв.км. През 2002 г. е обявена за национален парк и е една от най-посещаваните атракции в района. Туристите плащат за разходка сред пясъчните дюни, която става на гърба на камила.

И поне желаещи не липсват, в някои моменти се оказва, че се образува истинско задръстване от големите животни, които пъплят едно след друго. Затова и още през 2021 г. се въвежда необичайна система за регулиране на "трафика" - чрез светофарни уредби. 

На тях е обозначено, че са за камилите, които се движат в дълги линии. А когато светне червено, хората, които са пеша, могат да минат между животните. Разбира се, спазването на този ред зависи най-вече от хората, които отговарят за камилите. 

Светофарите успяват да направят преходите в пустинята по-бързи, но имат обратния ефект спрямо човекопотока - те самите се превръщат в атракция и привличат още повече хора, които искат да видят на живо как се случват нещата, обяснява Daily Mail.

Черната пустиня - прокълнатата пустиня на Йордания, която е на път да се превърне в новата ѝ столица

Прокълнатата пустиня на Йордания, която е на път да се превърне в новата ѝ столица

Един интересен и необичаен проект на Йордания

За миналата година туристите са били 3.7 милиона, като 42% от тях са се качили на камили. В района обитават близо 2400 от животните, които всеки ден превозват на гърба си десетки желаещи за разходка в пустинята.