В последните две години милиони хора по света се бореха с изолацията, загуба на близки, на обичайния си начин на живот и на други ефекти на пандемията. В резултат на това се увеличи драстично броя на хората, които страдат от депресивни състояния.

Стрес, депресия, безсъние, лошо настроение и кога трябва да се обърнем към лекар

Стрес или депресия - как да ги различим

Кога трябва да потърсим помощ

Това пък доведе до по-усилено търсене на начини за справяне с депресията, а един от най-ефективните вероятно е неочакван.

Става дума за халюциногенните гъби и, по-специално, тяхната активна съставка псилоцибин. Макар да има доказателства за ползването им за здравословни цели от векове, в последните години се появиха повече научни изследвания, които доказват ефективността им.

Снимка 570512

Източник: iStock

Последното е на проф. Робин Кархарт-Харис от Калифорнийския университет, който заявява пред Guardian: "Наблюдаваните ефекти от псилоцибина се припокриват в две изследвания и показват подобрение при хората. Такова не е наблюдавано след употребата на конвенционални антидепресанти".

Основният довод в полза на съставката на магическите гъби е, че тя прави човешкия мозък по-гъвкав и работи на различен принцип от традиционните лекарства. Дори еднократно ползване води до дълготрайни резултати, които не са наблюдавани и при продължително приемане на антидепресанти.

Снимка 570511

Източник: iStock

Изследването е публикувано в списание Nature Medicine, а авторите му смятат откритията му за обещаваща крачка в борбата с депресията. Но напомнят да не се опитваме да се "самолекуваме" с халюциногенни гъби, защото от съществено значение е точната доза псилоцибин, която да приемем.