Покрай това, че по време на пандемията всички прекарахме доста време затворени вкъщи, е съвсем нормално да сме отвикнали да се социализираме. За много хора този период предизвика тревожност и дискомфорт да сме навън, да се събираме с хора или пък да бъдем изцяло сами. Но да се чувстваме странно в подобни ситуации е неоправдано, а още повече, че има добри причини да свикнем да излизаме на срещи със себе си.

Mental Health Gym, фитнес залите за психично здраве, депресията и какво представляват

Фитнес зала за психично здраве – ново решение за проблемите ни

Вариант, ако не сме готови за индивидуална терапия

Дали ще идем в любим бар или пък ако сме в по-експериментално настроение, ще посетим ново място, не е от значение. На първо място най-важното е да не тръгваме с нагласата, че ще се чувстваме самотни и тъжни.

Трикът е да се фокусираме тъкмо върху обратното. Да уловим моментите на самосъжаление и да ги трансформираме в усилие да се усещане на независимост и сила.

Снимка 570690

Източник: iStock

А съзнанието ни има абсолютната способност да го направи. И ако се замислим, няма как и да не ни звучи логично, че това е упражнение за волята ни, с което полагаме грижа за себе си.

Терапевтите обясняват, че по този начин осъзнаваме възможността си да се успокояваме, да се чувстваме комфортно като сме сами и да се наслаждаваме на времето, прекарано насаме. Така изграждаме и независимостта си, опознаваме се по-добре и ставаме по-уверени във всеки един аспект от живота си.

Снимка 570689

Източник: iStock

За да се погрижим за психичното си здраве, е необходимо да можем да се фокусираме не само върху други хора, но и върху собствените си чувства, нужди и желания, казва семейният терапевт Стефани Макадан за InStyle.

Филмите на ужасите, психичното здраве, тревожността и как й влияят те

Филмите на ужасите - лек за тревожността

Има си логично обяснение

Затова независимо дали сме обвързани или не, да "изведем" себе си на среща е възможност да излезем извън зоната си на комфорт.