Консумацията на прясно мляко предизвиква все по-противоречиви мнения в учените напоследък. Все по-често чуваме за непоносимост към лактоза, както и за теорията, че колкото по-възрастни ставаме, толкова повече трябва да избягваме този млечен продукт.
А ако обърнем другата страна на монетата, там си стоят доказаните плюсове от прясното мляко, най-вече за костната система заради голямото количество калций и витамин D, които съдържа.
Оказва се обаче, че ползите от прясното мляко далеч не се изчерпват дотук. Според изследване, проводено в Университета в Южна Австралия, в което участват 417 000 души, тези, които консумират редовно прясно мляко, имат повече тесни мазнини, но и по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, както и по-нисък холестерол.
Източник: iStock
Учените смятат, че тези ефекти се дължат основно на калция. Отдавна е доказано, че той увеличава ензимите, които разграждат мазнините в тялото, и по този начин понижават нивата на холестерола.
Що се отнася до повечето мазнини при тези, които редовно консумират прясно мляко, са необходими още изследвания, за да се установи дали наистина е така. Защото пък предишно изследване посочва като страничен ефект от пиенето на млечния продукт намаляване на мазнините, особено в областта на корема, предава Eat This, Not That.
Източник: iStock
Ако по една или друга причина не искаме или не можем да консумираме прясно мляко, е важно да намерим негов заместител, с който да си набавяме необходимото количество калций. Това може да бъде тофу, сушени плодове, броколи, карфиол, кейл и други.
За да поддържаме здравословни нива и на лошия, и на добрия холестерол, е важно да включваме в менюто си и полезни мазнини като маслиновото масло например. А мазните риби като сьомгата са страхотен източник както на тях, така и на калций.