За вредата от приема на лекарства с алкохол всички сме чували. Но подобно но него, някои полезни напитки също са в състояние да нарушат правилното абсорбиране на антибиотика или витамините, на които силно разчитаме в даден момент.

Алкохолът, ефектът му върху мозъка и още една вреда от пиенето

Още една вреда от алкохола

И още една причина да не прекаляваме

Учените за пореден път ни изненадаха с факти, които доказват вредата от комбинацията на редица течности, които консумираме редовно, с някои видове лекарства. И тук въобще не става въпрос за концентрати, даже напротив.

Прясно мляко

Според проучване, публикувано в списание Clinical Therapeutics, комбинацията от мляко с някои медикаменти също не е желателна поради куп негативни ефекти.

Снимка 524108

Източник: iStock

Този безобиден на пръв поглед микс често води до увеличаване или спад както в концентрацията, така и в отделянето на лекарствата.

Специалистите съветват да не консумираме мляко, ако сме на антибиотици, защото пречи в усвояването им.

Прясното мляко, диабетът и за какво ни помага пиенето на една чаша на ден

Защо да пием по една чаша прясно мляко на ден

Как и с какво ни помага

Даже посочват конкретните видове медикаменти, с които не бива да го консумираме - тертациклини, хинолони, пропранолол, меркаптопурин, нестероидни противовъзпалителни лекарства, дигиталис, амилорид, омепразол, спиронолактон и ранитидин.

Кафе

Друго изследване пък доказва негативния ефект от комбинацията на кафе с лекарства. Любимата ни сутрешна напитка може да повлияе върху усвояването лекарствата и да промени pH на стомашно-чревния тракт.

Снимка 524109

Източник: iStock

Кофеинът намалява чревната абсорбация на някои витамини и минерали, включително и на желязото.

Сок от грейпфрут

Свежият сок от този тропически плод е нож с две остриета.

От една страна, помага на тялото ни да усвои някои видове лекарства като статини за понижаване на холестерола, медикаменти за кръвно налягане и селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs).

Снимка 524107

Източник: iStock

От друга страна обаче, експертите алармират, че не бива да прекаляваме с този иначе полезен сок, защото може да засили в пъти действието на хапчетата.

Експерти от Harvard Health обясняват подробно причината. Преди да навлязат в кръвта, съставките на всеки лек първо се разграждат в червата от ензима CYP3A. Този процес намалява абсорбцията на някои лекарства. Сокът от грейпфрут обаче съдържа съединенията фуранокумарини, които спират CYP3A да си свърши работата.

Грейпфрутът, ползите от цитрусовия плод и кога може да бъде опасен

Грейпфрутът - враг или приятел

Всичко, което трябва да знаем за него

Резултатът може да е леко казано неприятен. Защото по този начин се абсорбира по-голяма част от лекарството, а това допълнително засилва действието му. Тоест, прави го по-мощно, отколкото е предвидено, а в някои случаи - и токсично, уточняват още от Best Life.