Бирата е една от най-старите и най-широко консумираните алкохолни напитки в света, с богата история и култура, която датира от хиляди години. С развитието на селското стопанство се развива и занаятът пивоварство, което води до разнообразния набор от стилове и вкусове, на които се радваме днес.
В основата си бирата се прави от четири съставки: вода, малцови зърна (обикновено ечемик), хмел и мая. Всеки от тези компоненти допринася за отличителните характеристики на напитката.
Процесът на варене се е развил значително през вековете с безброй иновации и техники. Днес занаятчийските пивоварни и големите производители експериментират с различни стилове, съставки и методи, което води до експлозия от вкусове и видове.

Източник: iStock
Но последните няколко години бяха трудни за бирената индустрия. В САЩ обемите на бирата са намалели с 3.5% през първите шест месеца на 2024 г.: което илюстрира предизвикателствата, пред които е изправен секторът. Пивоварите се сблъскват пред повишени разходи, инфлация, предизвикателства във веригата на доставки и конкуренция от други категории напитки - както в алкохолните, така и от безалкохолните сектори, като някои потребители просто избират да пият по-малко.
И все пак, ако пивоварите могат да идентифицират правилните тенденции и да се възползват от тях, все още има много възможности за растеж.
Крафт бирата царува
Някога занаятчийската бира се радваше на метеоритен растеж: днес картината не е толкова розова. Въпреки това, секторът все още надхвърля "теглото си" спрямо цялата бирена индустрия.
През 2023 г. индустрията е произвела 23.4 милиона барела бира, което е спад от 1% спрямо 2022 г., според последните статистически данни на Асоциацията на пивоварите. Въпреки това, тази загуба на обем трябва да се вземе в контекста на цялостната бирена индустрия, която е намаляла с 5.1%: което означава, че занаятчийската бира ефективно е увеличила пазарния си дял до 13.3%.

Източник: iStock
Но какво е крафт бира? Асоциацията на пивоварите определя крафт пивовар като такъв, който е малък (годишно производство от 6 милиона барела бира или по-малко) и независим (по-малко от 25% от пивоварната е собственост или се контролира от член на алкохолната индустрия за напитки, който сам по себе си не е крафт пивовар). Самата крафт бира може да представлява съвкупност от всякакви иновации от тези пивовари - изследване на съставки, вкусове, качество и др.
Устойчивост
Потребителите искат да видят марки, които ценят отговорността за околната среда - особено когато става въпрос за занаятчийски производители. За пивоварите това обхваща много области. Започва с това как и откъде се доставят суровините. Използването на местни материали става все по-важно.
Освен това има производствен процес, използван за направата на бирата - енергийната ефективност и пестенето на вода са основни приоритети. И накрая, решението в какво да се опакова продуктът.

Източник: iStock
Бирата по същество е свързана с естествени съставки и това е нещо, на което пивоварите могат да наблегнат повече, като се учат от виното и подчертават връзките му със селското стопанство, земеделието и производителите зад съставките.
Приготвена само от четири основни материала - хмел, ечемик (или други зърна), мая и вода, бирата може да се счита като продукт с "чист етикет". Това е в рязък контраст с много от сладките, изкуствени алкохолни напитки, които сега наводняват пазара.
Без алкохол
Бирата обновява имиджа си. Някога свързвана с много пиячи и алкохол, категорията сега се усъвършенства в съответствие с потребителските тенденции. И една от тях е тенденцията за умереност.
Безалкохолните бири процъфтяват. Въпреки че заемат твърдо място в европейски страни като Германия от десетилетия, тяхната популярност сега става и глобална. Всъщност повечето големи марки бира вече пуснаха безалкохолна версия, спомагайки за увеличаване на доверието и приемливостта на категорията.

Източник: iStock
Иновативни вкусове и съставки
Небето е границата, когато става въпрос за експериментиране с нетрадиционни съставки: от плодове и подправки до чай и кафе. Екзотичният хмел може да създаде уникални вкусови профили, както и техниките за отлежаване в бъчви. Киселите бири, мътните IPA и много други видове бира процъфтяват. В света на храните и напитките потребителите търсят нови изживявания и идеи, които надхвърлят границите.
Съживени регионални стилове
Чешки Pilsners, европейски Trappist Ales, белгийски Sainsons, немски Weissbier. Категорията бира отдавна може да се похвали с интересни и уникални стилове бира, всяка със собствена история и традиции.
Но докато пивоварните и потребителите празнуват местното наследство и история, може да очакваме да видим възраждане на по-малко известни стилове бира.

Източник: iStock
Състоянието на категорията бира като цяло е силно регионално и не бива да се изненадваме, ако това се развие допълнително с различни региони, защитаващи различни стилове, базирани на местни съставки, пише Beverage Daily.