Бирата е една от най-старите и най-широко консумираните алкохолни напитки в света, с богата история и култура, която датира от хиляди години. С развитието на селското стопанство се развива и занаятът пивоварство, което води до разнообразния набор от стилове и вкусове, на които се радваме днес.

Бира на 10 000 години - къде и как са я произвеждали в древността

Бира на 10 000 години - къде и как са я произвеждали в древността

Важна и за напредъка, и за обществото

В основата си бирата се прави от четири съставки: вода, малцови зърна (обикновено ечемик), хмел и мая. Всеки от тези компоненти допринася за отличителните характеристики на напитката.

Процесът на варене се е развил значително през вековете с безброй иновации и техники. Днес занаятчийските пивоварни и големите производители експериментират с различни стилове, съставки и методи, което води до експлозия от вкусове и видове.

Снимка 711724

Източник: iStock

Но последните няколко години бяха трудни за бирената индустрия. В САЩ обемите на бирата са намалели с 3.5% през първите шест месеца на 2024 г.: което илюстрира предизвикателствата, пред които е изправен секторът. Пивоварите се сблъскват пред повишени разходи, инфлация, предизвикателства във веригата на доставки и конкуренция от други категории напитки - както в алкохолните, така и от безалкохолните сектори, като някои потребители просто избират да пият по-малко.

И все пак, ако пивоварите могат да идентифицират правилните тенденции и да се възползват от тях, все още има много възможности за растеж.

Крафт бирата царува

Някога занаятчийската бира се радваше на метеоритен растеж: днес картината не е толкова розова. Въпреки това, секторът все още надхвърля "теглото си" спрямо цялата бирена индустрия.

През 2023 г. индустрията е произвела 23.4 милиона барела бира, което е спад от 1% спрямо 2022 г., според последните статистически данни на Асоциацията на пивоварите. Въпреки това, тази загуба на обем трябва да се вземе в контекста на цялостната бирена индустрия, която е намаляла с 5.1%: което означава, че занаятчийската бира ефективно е увеличила пазарния си дял до 13.3%.

Снимка 711723

Източник: iStock

Но какво е крафт бира? Асоциацията на пивоварите определя крафт пивовар като такъв, който е малък (годишно производство от 6 милиона барела бира или по-малко) и независим (по-малко от 25% от пивоварната е собственост или се контролира от член на алкохолната индустрия за напитки, който сам по себе си не е крафт пивовар). Самата крафт бира може да представлява съвкупност от всякакви иновации от тези пивовари - изследване на съставки, вкусове, качество и др.

Възрастта, на която трябва да спрем да пием бира (и друг алкохол)

Възрастта, на която трябва да спрем да пием бира (и друг алкохол)

Има си основателна причина

Устойчивост

Потребителите искат да видят марки, които ценят отговорността за околната среда - особено когато става въпрос за занаятчийски производители. За пивоварите това обхваща много области. Започва с това как и откъде се доставят суровините. Използването на местни материали става все по-важно.

Освен това има производствен процес, използван за направата на бирата - енергийната ефективност и пестенето на вода са основни приоритети. И накрая, решението в какво да се опакова продуктът.

Снимка 711721

Източник: iStock

Бирата по същество е свързана с естествени съставки  и това е нещо, на което пивоварите могат да наблегнат повече, като се учат от виното и подчертават връзките му със селското стопанство, земеделието и производителите зад съставките.

Приготвена само от четири основни материала - хмел, ечемик (или други зърна), мая и вода, бирата може да се счита като продукт с "чист етикет". Това е в рязък контраст с много от сладките, изкуствени алкохолни напитки, които сега наводняват пазара.

Без алкохол

Бирата обновява имиджа си. Някога свързвана с много пиячи и алкохол, категорията сега се усъвършенства в съответствие с потребителските тенденции. И една от тях е тенденцията за умереност.

Безалкохолните бири процъфтяват. Въпреки че заемат твърдо място в европейски страни като Германия от десетилетия, тяхната популярност сега става и глобална. Всъщност повечето големи марки бира вече пуснаха безалкохолна версия, спомагайки за увеличаване на доверието и приемливостта на категорията.

Снимка 695155

Източник: iStock

Иновативни вкусове и съставки

Небето е границата, когато става въпрос за експериментиране с нетрадиционни съставки: от плодове и подправки до чай и кафе. Екзотичният хмел може да създаде уникални вкусови профили, както и техниките за отлежаване в бъчви. Киселите бири, мътните IPA и много други видове бира процъфтяват. В света на храните и напитките потребителите търсят нови изживявания и идеи, които надхвърлят границите.

LeVel33 или как се прави (и пие) бира на 33 етажа височина

LeVel33 или как се прави (и пие) бира на 33 етажа височина

Това ли е най-високата в света микропивоварна в сграда

Съживени регионални стилове

Чешки Pilsners, европейски Trappist Ales, белгийски Sainsons, немски Weissbier. Категорията бира отдавна може да се похвали с интересни и уникални стилове бира, всяка със собствена история и традиции.

Но докато пивоварните и потребителите празнуват местното наследство и история, може да очакваме да видим възраждане на по-малко известни стилове бира.

Снимка 689137

Източник: iStock

Състоянието на категорията бира като цяло е силно регионално и не бива да се изненадваме, ако това се развие допълнително с различни региони, защитаващи различни стилове, базирани на местни съставки, пише Beverage Daily.