Днес бирата е една от най-консумираните алкохолни напитки в света. Но надали докато пресушаваме поредната халба сме се замисляли кога и къде зa пръв път започва да се произвежда. А отговорът вероятно доста ще ни изненада.

Възрастта, на която трябва да спрем да пием бира (и друг алкохол)

Възрастта, на която трябва да спрем да пием бира (и друг алкохол)

Има си основателна причина

Ново изследване на учени от Zhejiang Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology ни дава доказателства, че преди цели 10 хиляди години в китайската провинция Джъдзян са произвеждали пиво от ориз. Това хвърля светлина не само върху произхода на напитката, но и навиците и агрикултурните особености на региона.

Учените обръщат специално внимание на открити керамични фрагменти, за които се предполага, че са от съдове за ферментация и съхранение на бира. Чрез използването на специалните техники се доказва, че върху въпросните фрагменти има наличие на фитолити, нишестени гранули и гъбички, които се свързват с процеси на обработка на храна, както и на ферментация. 

Конкретно бирената ферментация е процес, при който смес от вода, малц, хмел и мая се превръща в газираната нискоалкохолна напитка. Първо ечемикът се смесва с топла вода и се получава каша, която превръща нишестето в захари. Когато сместа се охлади, се добавя мая и започва преобразуването на захарите в алкохол и въглероден диоксид.

Процесът по ферментация продължава около две седмици в зависимост от типа бира. В това време пивото развива своите уникални вкусове и аромати. А пивоварите контролират температурата и другите условия, които биха повлияли на процеса и качеството. Когато се произвежда от ориз, процесът има и своите специфики.

Снимка 695156

Източник: iStock

Изследователите успяват да докажат, че листата и люспите на оризовите растения вероятно също са участвали в процеса на ферментация. По елементите от керамичните съдове са открити и доказателствата за наличие на клетки от дрожди, както и от различни плесени, някои от тях на етапи на развитие, свързани с ферментация. Затова се предполага, че част от съдовете са били специално проектирани за процеса на създаване на пивото, пише Earth.com.

Според данните, появяването на тази ранна пивоварна технология съвпада с периода, когато оризът става една от основните култури, отглеждани във въпросния китайски регион. Споменава се и че климатичните условия в региона през въпросния период са благоприятни за подпомагане на древната технология за ферментация, която се основава на растежа на нишковидни гъбички.

Какъв е срокът на годност на наливната бира

Какъв е срокът на годност на наливната бира

Зависи от няколко фактора

Изследователите поясняват и че бирата играе водеща роля в церемониите, които са се провеждали в периода преди около 10 хиляди години. Това е и най-ранното открито доказателство за производство на бира в Източна Азия. То хвърля и повече светлина върху технологичния и културен напредък на древната нация. А и потвърждава, че любовта към бирата е наистина хилядолетна.