Технологиите за удължаване на живота ще са една от най-горещите теми през настоящия век. Мнозина предвиждат, че преди 2100 г. ще успеем да удвоим продължителността на човешкия живот.

Наскоро група от китайски и американски учени са направили изключително значима стъпка в тази посока, след като успяват да идентифицират мрежа на взаимодействие между групи клетки в организма на нематоди (кръгли червеи).

Любопитното тук е, че гените у човека, които отговарят за продължителността на живота, са наследени от именно този вид червей.

Снимка на кръгли червеи под микроскоп

Източник: iStock

Снимка на кръгли червеи под микроскоп

При манипулация на тези клетки учените очакват да удължат живота на гадинките с около 130%, но в крайна сметка лабораторните червеи са останали живи 500% по-дълго време.

Заради сходствата с човешките гени изследователите смятат, че това постижение би могло да се репликира и в организма на хомо сапиенс, което би довело до продължителност на живота от между 400 и 500 години.

Снимка 460962

Източник: iStock

Твърде рано е обаче да се говори за директно приложение на метода при хора.

CSIRO, ДНК и как чрез нея можем да определим продължителността на живота

Колко дълъг ще е животът без постиженията на съвременността

Голямата изненада на учените

Планът на учените е да използват откритията си, за да развият нови видове терапии и медикаменти за дълголетие, но това едва ли ще се случи в близкото десетилетие, казват от портала за наука Phys.