В хода на историята е било нужно да наблюдаваме даден вид в продължение на десетилетия, за да установим средната продължителност на живота на неговите представители.

През 2020 г. обаче науката вече разполага с технология, чрез която да определим продължителността на живота на даден животински вид, използвайки само информация от неговото ДНК.

Технологията е дело на австралийския институт CSIRO и разчита на процес, наречен "метилиране", при който активността на ДНК е модулирана чрез прибавянето на определени метилови групи.

Снимка 459846

Източник: iStock

По този начин учените не изменят ДНК, а просто активират дадени части у него, въз основата на които пресмятат потенциалната продължителност на живота.

Според техните изчисления продължителността на живота на хомо сапиенс е едва 38 години.

Променя ли престоят в космоса човешката ДНК

Променя ли престоят в космоса човешката ДНК

Експеримент с близнаци

Те твърдят, че удължаването на живота след 38 години се дължи на това, че разполагаме с лесен достъп до питателна храна, чиста вода и огромен набор от медицински инструменти за поддържане и удължаване на живота.

Снимка 459844

Източник: CSIRO

Този аргумент звучи едновременно странно и достоверно, но методът на CSIRO очевидно отговаря на действителността, тъй като прогнозите за продължителността на живота на други видове са в крак с тези, които вече сме установили по стария начин.