Срещу природата всички сме безсилни и тя често ни хваща неподготвени с поредната буря, земетресение или друго природно бедствие. Но се оказва, че преди да настъпи неприятното, а понякога и катастрофално, събитие, тя ни предупреждава, че наближава. И то по различни начини.

Природата, пеенето на птиците и положителният ефект от него

Песента на птиците е мехлем за душата

Колко малко ни трябва

Подобно на странната миризма, която започва да се носи във въздуха, преди да завали дъжд, природата изпраща и други сигнали, които е добре да имаме предвид. Ето някои от тях:

Напукана земя

Пукнатините и изпъкналите неравности по почвата може да са знак за свлачище.

Настръхване

Ако кожата ни настръхне, докато сме навън, е добре да се подготвим за наближаваща буря. Най-малкото, което можем да направим в такъв момент, е да стоим далеч от дърветата.

Снимка 521718

Източник: iStock

Диви животни, които тичат към нас

Дивите създания са прословути със страха си от хората, заради който ни държат на дистанция. Затова и случи ли се неочакваното - да се насочат право към нас, по всяка вероятност бягат от пожар или друга опасност.

Снимка 521719

Източник: iStock

Квадратни или кръстосващи се вълни

Това интересно явление се наблюдава, когато две течения се сблъскат. Вълните изглеждат спокойни и безобидни, но всъщност са достатъчно опасни и силни, за да отнесат плувци, сърфисти и дори цели лодки в неочаквани посоки.

Увиснали листа

Листата на дърветата увисват още преди да закапят първите капки, защото влажността рязко се повишава.

Снимка 521720

Източник: iStock

Зелена вода с неприятна миризма

Често причината за това явление е засилен цъфтеж на водорасли, който се появява поради излишък на азот или фосфор във водата, а те могат и да са токсични.

Снимка 521721

Източник: iStock

Насекомите стават по-мудни

Някои насекоми като молци и листни въшки стават по-малко активни и започват да пестят енергия и сили за дъжда, който наближава.

Пчелите стават по-активни

Учени от китайския Селскостопански университет Дзянси установяват, че пчелите пък стават още по-активни в деня преди да настъпи влажното време, защото започват да се запасяват с нектар, с който да изкарат бурята.

Пчелната отрова, ракът на гърдата и може ли да действа като лекарство срещу заболяването

Пчелната отрова като лекарство срещу рак

Природата в помощ на хората

Странен метален вкус в устата

Усетим ли вкуса на метал, това може да е знак за предстоящ удар на мълния, обясняват от Scribol.