В сезона на вирусните заболявания е задължително да сме една идея по-внимателни по отношение на личната хигиена и контакта с микробите, които са навсякъде около нас.

Разбира се, няма как да живеем в стерилна среда, но можем поне да редуцираме до известна степен риска от зарази. Ето как.

Миене на ръцете

Откакто бяхме невръстни ни втълпяват в главата колко е важно да си мием ръцете често. Особено преди хранене. Ами, важно си е. При това много. Неслучайно наричат хепатит А болестта на мръсните ръце.

А и много други заболявания можем да пипнем, ако не се измием след пътуване в градския транспорт или ходене до тоалетната. Дори си нямаме представа колко бактерии ни дебнат дори на най-неочакваните места.

Снимка 381845

Източник: iStock

Сапунът за ръце

Да не си мием ръцете е лошо, но и да ги мием може да не е толкова безобидно. Така се оказва. А причината е твърдият сапун, който е за обща употреба. Въпреки че идеята му е да отмива микробите, всъщност те полепват по него и се предават лесно от човек на човек.

Подсушаването

Както общият сапун, така и общата кърпа за ръце си е чисто и просто развъдник на бактерии. Те се чувстват страхотно във влажната среда и може да си мислим, че сме се измили добре, но подсушаването да провали цялата мисия.

За сешоарите за ръце май не е необходимо да се разяснява на дълго и широко, че само разпръскват микробите в помещението и ги полепват по кожата. Затова - далеч от тях.

Тоалетна+телефон

Ако имаме навика да ползваме телефона, докато сме в тоалетната, значи имаме проблем. Бактериален проблем. Устройството, без което не можем, се превръща в развъдник на микроби, които полепват по него, особено като пуснем водата.

Снимка 381844

Източник: iStock

Водата

В този ред на мисли, най-добре е да пускаме водата в тоалетната при затворен капак. Така избягваме полета на бактериите и цялата баня и тоалетна. И не бива да забравяме - четките за зъби трябва да бъдат възможно най-далеч от тоалетната чиния.

Дъвкане

Ако имаме навика да дъвчем химикалката, молива или други подобни предмети, трябва веднага да спрем да го правим. Не можем да си представим колко микроби има по тях. А мястото им определено не е в нашата уста.

Друг вреден навик е да отваряме разни пакети и опаковки със зъби. Не само че можем да счупим някой зъб, но отново се подлагаме на масирано бактериално нашествие, предупреждава Reader's Digest.

Снимка 381846

Източник: iStock

Хранене на бюрото

Ако все не ни стига времето да си вземем обедна почивка, сега имаме сериозна причина да го направим. Клавиатурата е често подценяван развъдник на бактерии. И когато консумираме обеда или следобедната си закуска до нея, те няма как да не прескочат и в нашата храна.

Миене на чинии

Може би си мислим, че там, където чистим, няма как да е мръсно. Но остатъците от храна лесно се превръщат в развъдник за бактерии. Затова не бива никога да оставяме мръсни чинии в мивката.

Трябва и често да я дезинфекцираме, за да избегнем разпространението на микробите. И да не забравяме редовно да сменяваме кърпите и най-вече гъбата за чинии.

Вероятно мием ръцете си неправилно

Вероятно мием ръцете си неправилно

А ето как трябва

Тренировки във фитнеса

Фитнес уредите са страхотен развъдник на бактерии. Трудно е да ги избегнем напълно, но можем поне да използваме лична кърпа, която да слагаме върху тях, преди да ги използваме. И не бива да пипаме лицето и устата си.