Няколко са основните неща, за които хората често са разколебани, когато отидат на ресторант. Едното е дали е подходящо да струпат празните мръсни чинии една върху друга с идеята да улеснят служителите при отсервиране. Другото е, че никога не са подготвени за суматохата, която децата им (в случай че са с деца) най-вероятно ще предизвикат. А третото е класика в жанра - колко бакшиш е редно да оставят на сервитьора.

Япония - страната, в която бакшишът се счита за обиден

Страната, в която бакшишът се счита за обида

Още една от многото странности на Япония

За да ни улеснят в тези ситуации, от People разговарят със специалиста по етикет Мариан Паркър и професора по потребителско поведение Майк Лин.

Първото нещо, което Мариан Паркър съветва семействата, които водят децата си със себе си на ресторант, е, да го правят единствено, ако са сигурни, че те няма да притесняват останалите посетители. Тя е категорична, че малчуганите не бива да бъдат оставяни да крещят, да правят бъркотии, да се натрапват и като цяло да развалят атмосферата на всички останали.

Снимка 629381

Източник: iStock

Друго, което понякога клиентите в заведенията си позволяват, е да бъдат груби към персонала и да се държат неуважително. Трябва обаче да изкореним идеята, че щом плащаме, можем да си позволим всякакво отношение. "Това, че позицията на сервитьорите е различна от нашата, не означава, че трябва да ги унижаваме", казва Мариан Паркър.

Според нея в другия спектър пък са хората, които се опитват да бъдат полезни на персонала в ресторанта и затова след като приключат с хапването, решават да струпат всички мръсни чинии една върху друга. Реално това обаче никак не помага на сервитьорите да си свършат по-лесно или бързо работата. "Те имат определен брой чинии, които могат да носят и не искат да счупят някоя. Освен това познават ресторанта си и знаят знаят как да се ориентират в цялата обстановка", обяснява специалистката по етикет и съветва да не се намесваме в работата на персонала.

Върху така разисквания въпрос за това какъв бакшиш е приемливо да оставим преди да си тръгнем от заведението, се спира Майк Лин. По думите му нормативът, който се е наложил и хората усещат, че са задължени да покрият, е 15 до 20%. Но колкото до бакшишите, според него няма нищо задължително. И затова не може да посочи какъв процент от сметката отгоре е редно да оставим на сервитьора.

Снимка 629382

Източник: iStock

Интересно е обаче какво показва проучване, проведено преди няколко години в САЩ. Според резултатите 25% от участниците са признали, че дават бакшиш под 15%. По-любопитното от статистиката пък е, че не всеки осъзнава, че бакшишът е процент от сметката и затова просто по подразбиране оставя три долара.

Трябва ли да оставяме бакшиш на стюардесите и стюардите в самолета

Трябва ли да оставяме бакшиш на стюардесите и стюардите

Отговор дават самите те

Спорен се оказва и въпросът с бакшишите, когато взимаме храна за вкъщи от ресторант. И тъй като отново няма категорично правило, можем да се чувстваме свободни да се доверим на собствената си преценка - да дадем или пък да не дадем бакшиш.