Ако сте решили да спазвате Великденския пост, вероятно знаете, че месо, колбаси, млечни продукти, яйца и алкохол (с малки изключения в определени дни) отпадат от менюто. Сладкишите с животински съставки също са аут. Но как да превърнем постенето в е осъзнат избор за по-разнообразно и богато на полезни вещества хранене?
Постното меню: що е то
Всъщност ако се замислим, ще видим, че изборът от разрешени храни е голям. Растителното меню е пъстро и вкусно: свежи плодове и зеленчуци, бобови ястия за протеинова сила, ядки и семена за хрупкавост, хляб и паста (без яйца и мляко, разбира се). В определени дни може да добавите и зехтин или друго растително масло за вкус. А рибата? Тя е добре дошла на два специални празника - Благовещение (25 март) и Цветница (13 април).
Защо постът е добър за вас
Постенето носи много ползи за тялото. Имунната система се събужда, сънят става по-дълбок, а сетивата и паметта - по-остри. Сърцето и кръвоносните съдове също ще ви благодарят, особено заради по-леките и често безсолни ястия, които са истински подарък и за бъбреците. И ако случайно свалите някой и друг излишен килограм - е, това е просто вълшебен страничен ефект от по-малкото калории.
Постене с лекота: идеи, които работят
Без да полагате много усилия, по време на постите можете да имате достатъчно разнообразно и пълноценно меню, което освен всичко друго е и много вкусно. Ето няколко препоръки как да стане това:
1. Планирайте и пазарувайте изгодно
Съставете си седмично меню с любимите си зеленчуци, плодове, бобови култури и ядки - така ще си набавяте всичко необходимо, без да пропуснете нищо. Сега е моментът, ако все още не сте обръщали внимание на веган алтернативите, да ги разгледате подробно. Има много възможности, без това да натоварва бюджета ви излишно. В магазини като Lidl може да намерите доста изгодни предложения, изцяло подходящи за хора, които постят. Веригата има собствена марка за веган продукти - серията Vemondo, като цените на около 20 продукта са трайно намалени - от ядкови напитки до фалафели и веган бургери. Овесено или бадемово мляко на цената на краве? Да, моля!
2. Открийте вкусни заместители
Постът не е лишение, а възможност да експериментирате. Вместо мляко, опитайте ядкови напитки - бадемова, соева или кокосова (в Lidl има голям избор). За протеините заложете на леща, нахут или био тофу. Соята и гъбите пък са чудесен "месен" трик. Комбинирайте ги с ориз, булгур или киноа за оптимален аминокиселинен баланс. А пълнозърнестият хляб? Той е пълен с витамини и ще ви държи сити.

Източник: Лидл България
3. Не забравяйте витамините и водата
Зеленчуци и плодове с витамин С (зеле, чушки, цитруси) са ключът към енергията и доброто усвояване на желязото. В Lidl ги слагат още на входа, за да не ги пропуснете. Нямате време за салата? Грабнете готова от охладената зона, добавете няколко фалафела Vemondo, малко авокадо (има замразено и нарязано на кубчета) и обядът е налице.
4. Излезте от поста постепенно
След седмици на растителна вълна не се нахвърляйте веднага на месо и яйца от великденската трапеза - стомахът ви няма да бъде доволен. Започнете с риба, малко кисело мляко или сирене и увеличавайте порциите бавно през първата седмица след Великден.
ПостиСмисъл: здраве за тялото и планетата
Растителната храна не само ви кара да се чувствате добре, но и е по-грижовна към природата. Знаете ли, че през 2019 г. учени от EAT Lancet съставиха Планетарната здравословна диета? Идеята е проста: повече растителна храна, по-малко животински продукти - така намаляваме въглеродния отпечатък и опазваме земните ресурси. Lidl подкрепя тази философия с кампанията си #ХраненеСмисъл и с все по-богатия асортимент от растителни и веган продукти като Vemondo - качествени и достъпни предложения. Всъщност съвсем не е нужно да сте вегетарианец, за да ви харесат - те са за всеки, който се стреми към разнообразие, независимо дали пости или не.
Има смисъл, нали? Ако искате да научите повече, ще намерите информация на уебсайта на Лидл България, където можете да научите и за тяхната Политиката за осъзнато хранене.
Постенето е повече от традиция - то е начин да живеете по-здравословно и осъзнато.