Колкото и да обичаме домашния уют и аромата от собствените си кулинарни експерименти, понякога просто ни се иска да опитаме непознати вкусове и да си подарим вкусно приключение.

Раят на сладкото в София - 5 места, където да се поглезим с разкошни десерти

Раят на сладкото в София - 5 места, където да се поглезим с разкошни десерти

Защото винаги има място за десерт

За щастие София е приютила вкусове и аромати от близки и далечни държави, които осмислят по най-буквалния начин израза "вкусно приключение".

И понеже сме авантюристично настроени, само една дестинация не ни е достатъчна. Затова подбрахме пет заведения, чиято кухня е късче култура и вкус от света.

Osteria Tartufo

Колкото и да пазят ревностно кухнята си италианците, вкусът на Рим, Неапол и дори Сицилия може да бъде опитан в София. Едно от местата с автентични ястия от Ботуша е Osteria Tartufo. И понеже италианската кухня най-често е пица и паста, те имат силно присъствие в менюто, приготвени с качествени сирена и месни деликатеси, като горгонзола, бурата, пекорино, прошуто, мортадела и различни видове гъби.

Разбира се, понякога е добре да си напомняме, че Италия не е само пица и паста, затова и тук си струва да опитаме зеленото ризото, говеждото Росини и салсичето. Но не липсват нито салати и антипасти, нито морски предложения.

И все пак, добре е да си оставим място и за десерт. Но изборът е труден - еднакво апетитни са и канолите, и тирамисуто, и джелатото. Добре е да знаем, че през уикендите Osteria Tartufo предлага и италиански брънч.

Osteria Tartufo е на бул. "Васил Левски" №45, ул. "Христо Белчев" №32 и ул. "Шипка" №11

Fake French Bistro

Атмосферата тук е като в повечето френски ресторанти - уютна и интимна. От приятната музика до съвършено подредената маса, интериорът на Fake French е изпипан до най-малкия детайл. Но най-забележителното, разбира се, се случва в кухнята.

На страниците на менюто посетителите ще открият най-типичните френски вкусове. Сред тях са и изтънчените по френски охлюви, и изкушаващото фондю. Лучената супа и жабешките бутчета тук са доказателството, че простичките ястия в никакъв случай не бива да бъдат подценявани.

Основните също не са за изпускане, особено ако сме фенове на телешкото и рибата. Сред десертите пък се открояват суфлето и шоколадовият мус - истински подобаващ завършек на една разкошна вечеря.

Добре е да имаме предвид, че ни трябва резервация (колкото по-рано я направим, толкова по-сигурно), която важи за два часа. Всеки неделен преди обед тук има брънч.

Fake French Bistro е на ул. "Княз Борис I" 66

Kuzina Greek Eatery

Kuzina издига традиционната гръцка кухня на друго ниво - тук предлагат най-известните ястия в модерен прочит. И не, не става дума за претенциозни блюда с почти невъзможни за произнасяне имена, а за прости вкусове със съвременен туист.

Храна от морето и храна от земята - изобилието, което е така характерно за гръцката кухня, е и в менюто на Kuzina. А в него откриваме салата Хориатики - модерен прочит на традиционната гръцка салата и един от специалитетите в ресторанта. Не липсва и друга популярна салата - Дакос. Преминавайки към предястията и основните, изборът става още по-труден, особено с разнообразните ястия с риба и морски дарове, които можем да пробваме.

Сигурно е, че без десерт няма да минем, тъй като гърците са ненадминати сладкари. В Kuzina баклавата е с шамфъстък, цитруси и рози, а портокалопитата - с бял шоколад, крем от гръцки йогурт и сладолед йогурт. Не по-малко изкушаваща е и богацата с хрупкави кори, бадемово парфе, карамел, праскови и ванилов крем.

Kuzina Greek Eatery е на ул. "Хан Аспарух" 36 (на ъгъла с ул. "Ангел Кънчев")

The Sushi Bar

The Sushi Bar пресъздава атмосферата и голяма част от типичните за Япония ястия по впечатляващ начин. Дори няколко от масите са на по-ниско ниво, за да седнем подобно на начина, по който японците са се хранили традиционно.

Както и бихме очаквали, тук можем да опитаме голямо разнообразие от суши - футомаки, нигири, хосомаки, урамаки... И понеже са наистина много, в менюто ще открием и обяснение с какво се различава всеки вид. Сред сетовете има и авторски предложения, както и впечатляващото суши в огън.

Ако все пак търсим нещо различно от суши, няма как да сбъркаме със стоплящата душата класическа японска соба, която се прави с нудли от елда със запечена сьомга, гъби шийтаке и уакаме, поднесени в бульон.

Разбира се, може да изберем и от другите видове нудли, както и рамен, гьоза и различни ястия, приготвени с телешко и пилешко, сьомга, риба тон, октопод и скариди. Свежите пролетни оризови ролца пък са чудесно леко предложение. В случай че ни е останало място за десерт, японските палачинки дураяки винаги очароват.

The Sushi Bar е на ул. "Иван Денкоглу 18"

Taj Mahal

Всеки, който посещава Taj Mahal за първи път, задължително трябва да опита пиле Тикка Масала, приготвено в тандури с богат доматен сос. Това е и може би най-класическото въведение във вкусовете на индийската кухня.

Пилето тук присъства в голяма част от ястията, но агнешкото също е доста типично. Индийците умело приготвят и ориз, а различните биряни с месо са особено популярни.

Но в Taj Mahal заслужава да се пробват и ястията в домашен стил, като например лещата, която е специалитет на главния готвач. Не липсват и други вегетариански предложения, както и салати, и супи. Това, без което обаче не бихме останали на масата, е хлябът наан, изпечен с различни вкусове - с чесън, зеленчуци и личният ни фаворит - магданоз.

Още по-хубавото на Taj Mahal е, че се помещава в къща с красива фасада, а интериорът е изпълнен с характерни индийски елементи.

Taj Mahal е на ул. "11 август" 11