Рециклирането е все по-актуална тема в последните години като част от тенденцията за опазване на природата и намаляване на боклука, който оставяме след себе си.

Зелените и жълтите контейнери за пластмасови и стъклени отпадъци са първата, но далеч недостатъчна стъпка. А възможността да връщаме стари и непотребни дрехи, които да се използват за производството на нови, също е добра идея в правилната посока.

Ако сме решили да събираме разделно боклука си, за да отива за рециклиране, то трябва да сме наясно коя част от него не е подходяща за преработка и по-добре да отиде в общите контейнери.

Снимка 448166

Източник: iStock

Опаковки от спрейове

Добре знаем, че аерозолите са вредни за озоновия слой. Но това не значи, че тяхната употреба в световен мащаб ще намалее значително. Опаковките на спрейовете обаче също са не по-малко вредни, защото не подлежат на рециклиране. Въпреки че са направени от метал, течността под налягане в тях ги прави негодни.

Пазарски торбички

Освен ако не са направени от биоразградим материал, те са доста трудни и неподходящи за рециклиране. Затова по-добре винаги да носим със себе си чанта за многократна употреба.

Ярко оцветена хартия

Хартията е подходяща за рециклиране, но не и ако върху нея има използвано огромно количество боя. В този случай тя ще действа точно както червения чорап в пералнята с бяло пране - ще оцвети и всичко друго в процеса на преработка.

Снимка 448167

Източник: iStock

Стиропор

Това е един от материалите, който не може да се рециклира, защото е направен от полистирен, който не се разгражда. Затова е най-добре да избягваме стиропорените опаковки, в които най-често се слага храната за вкъщи от различни заведения.

Кабели

Те са съставени от различни материали, които просто няма как да разделим един от друг. Можем обаче да ги върнем на места, където рециклират кабели и електроника и ще се справят с тази задача.

Огледала

Да, направени са от стъкло, но специалната му обработка ги прави неподходящи за вторична употреба. Ако огледало се рециклира заедно с обикновено стъкло, то ще направи и него неизползваемо. Затова не бива да хвърляме огледала в зелените контейнери.

Снимка 448170

Източник: iStock

Кухненска хартия

Вероятно понечваме да изхвърляме използването късове в коша с хартия. Но не бива, защото това не е чиста хартия, а в повечето случаи е напоена с препарат или храна. Повечето рула пък са направени от вече рециклирана хартия и няма как да минат през повторна обработка.

Пластмасови кутии

Независимо дали говорим за кутията, в която сме си взели обяд, или опаковките от кисело мляко и други хранителни продукти, те трябва да бъдат старателно почистени, преди да отидат в контейнера за пластмаса. Опаковките от мазни храни по-добре да не отделяме за рециклиране.

Кутии от пица

Те преминават през специална обработка, за да не пропускат мазнината. В повечето случаи обаче са я поели след като храната е сложена в тях, затова не бива да ги слагаме в контейнера за хартия.

Снимка 448171

Източник: iStock

Играчки

Те са направени от различни материали (най-често различни видове пластмаса), което ги прави трудни за рециклиране. Вместо това, можем да ги дарим на нуждаещи се деца, пише Insider.

Керамични съдове

Керамиката е друг материал, който не може да се рециклира и използва повторно. Стъклените съдове, които са устойчиви на висока температура също не са подходящи, защото са обработени по специален начин.

Бен Льокомт - мъжът, който плува през 500 километра боклук

Мъжът, който плува през 500 километра боклук

Французинът се е заел да преплува от Хавай до Сан Франциско

Картонени кутии

Този тип опаковки, в които купуваме най-често сокове и прясно мляко, също не са подходящи за рециклиране, освен ако не е изрично упоменато върху тях.