През последните няколко години често чуваме за растящите острови от боклук, които продължават да се образуват в световните океани. Често те надминават и размерите на някои немалки континентални държави.

Колко е голям островът от боклуци в Тихия океан

Колко е голям островът от боклуци в Тихия океан

Оставаме силно разтревожени и замислени

Французинът Бен Льокомт казва, че въпросните острови от боклук не са точно острови, а по-скоро наподобяват огромни пространства от подводен смог от пластмаса и други отпадъци.

На 14 юни тази година Льокомт е започнал да плува от бреговете на Хавай в посока Сан Франциско. Целта му е да преплува 500 километра през големия остров от боклуци, образувал се в Тихия океан между западните брегове на САЩ и Хавай.

Снимка 436475

Източник: Twitter / sea.marshall

Оттогава французинът плува поне по осем часа всеки ден и разказва невероятни неща за състоянието на океана.

Льокомт разкрива, че в продължение на километри водата е изпълнена с микроскопични, проблясващи в светлината, частици пластмаса, както и с хиляди по-големи отпадъци.

Снимка 436477

Източник: Twitter / sea.marshall

Детски играчки, четки за зъби, рибарски мрежи и много, много бутилки са основните обитатели на водите между Сан Франциско и Хавай, казва приключенецът.

Той и екипът му дори са намерили неразградени части пластмаса в стомаха на риба, която хванали за вечеря.

Снимка 436476

Източник: Twitter / sea.marshall

Част от мисията на Льокомт е да поставя GPS сензори на местата, където боклуците са най-сгъстени, така че учените да могат да следят движението им.

Снимка 436474

Източник: Twitter / sea.marshall

В интервю а The Guardian французинът обяснява, че за момента учените знаят местонахождението на едва 1% от всичкия боклук в океана и тепърва предстои да разкрием реалните размери на замърсяването.

Най-голямото човешко замърсяване на океаните

Най-голямото човешко замърсяване на океаните

Не е пластмасата