Яйцата се считат за много добър източник на няколко хранителни вещества, включително протеини, витамини и есенциални мастни киселини. Ежедневната им консумация е от полза за здравето ни не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план.

Ново изследване установява, че редовното похапване на едно яйце на ден драстично намалява вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания в бъдеще.

Екип от учени от Китай и Великобритания решава да проучи връзката между честотата на консумацията на яйца и риска от редица сърдечносъдови заболявания, като исхемичен инсулт и коронарни проблеми.

Изследователската група анализира данни от повече от 400 хил. човека от 10 различни области на Китай на възраст между 30 и 79 години.

Снимка 358599

Източник: iStock

На всички участници в изследването е зададен въпросът колко често консумират яйца.

Учените откриват, че хората, които ядат по едно яйце всеки ден, имат 26% намален риск от хеморагичен инсулт и 28% по-малък шанс за смърт, в следствие на горепосочения проблем. Редовно консумиращите по яйце на ден са и с 18% намален риск да починат от сърдечносъдови заболявания и имат 12% по-малка вероятност да развият исхемична болест на сърцето.

Разбира се, има редица причини, поради които човек може да развие сърдечни заболявания, които нямат нищо общо с консумацията на яйца, като тютюнопушенето и затлъстяването. Все пак авторите на проучването вярват, че резултатите от изследването показват явна връзка между двете.