Да приготвим пържола може и да ни звучи просто, но всъщност много лесно може и да допуснем грешка, която да ни остави разочаровани от вечерята. Независимо колко изпечено предпочитаме месото си, когато то не е добре подбрано и сготвено, просто няма как да ни бъде вкусно.

Пържола, микровълнова и можем ли да си я приготвим там

Как се готви пържола на микровълнова

Бързо, лесно, вкусно

За да си гарантираме, че следващият път, когато решим да приготвим пържола, ще бъдем доволни от вида и вкуса ѝ, е добре да следваме съветите на професионалистите. Ето кои са основните шест стъпки на главен готвач Ашли Лонсдейл.

Правилното месо

Пътят към приготвянето на идеалната пържола започва още при избора ѝ в магазина. Начинаещите готвачи у дома е препоръчително да изберат месо без кост. Но независимо от това на какъв вид сме се спрели, е добре да обърнем внимание и на дебелината на пържолата - тя трябва да бъде около 3.5 сантиметра.

Снимка 651580

Източник: iStock

Разбира се, важно е да се информираме и с какво е хранено животното, чието месо самите ние ще консумираме. За предпочитане е да подбираме месо от тревопасни животни, а не от такива, хранени със зърно.

Правилните съд и температура

Подходящият тиган е от съществено значение за приготвянето на вкусна пържола с хубава коричка. Металният тиган върши работа, но чугуненият е още по-добър вариант, защото поддържа топлината равномерна.

Снимка 651582

Източник: iStock

Преди да сложим месото обаче, трябва да се уверим, че тиганът ни е наистина добре загрят - стремим се месото да зацвърчи силно, когато докосне дъното.

Правилното изпичане

При изпичането се случва най-често допусканата грешка - местенето на пържолата по дъното на тигана и честото ѝ обръщане. Ако искаме да постигнем хубава коричка, просто трябва да оставим месото да се изпече така, както сме го сложили първоначално на тигана. Основното правило на готвачите гласи, че можем да обърнем пържолата чак тогава, когато едната ѝ страна вече е добре изпечена.

Снимка 651581

Източник: iStock

Допълнителната стъпка

Главен готвач Ашли Лонсдейл уточнява пред delish, че тази стъпка не е задължителна, но с нея пържолата става още по-вкусна. Нейният съвет е през последните няколко минути от готвенето, да прибавим голямо парче масло (поне две супени лъжици) в тигана, заедно с няколко смачкани скилидки чесън и стрък мащерка.Когато маслото се разтопи, го загребваме с лъжица от дъното на тигана и заливаме пържолата. И така няколко пъти.

Необходимата кухненска "джаджа"

Може и да ни се струва излишно, но да имаме готварски термометър в купнята би ни било особоено полезно, когато приготвяме пържола.

Снимка 651583

Източник: iStock

Измерването на температурата с него е най-сигурният начин да разберем кога е готово месото. Щом достигне 125-135 градуса, можем да го извадим от тигана.

Стек и пет грешки, които допускаме при приготвянето на месото

Грешките при приготвянето на стек

За какво да внимаваме

Финалното търпение

След като извадим кулинарното си творение от тигана, трябва да впрегнем малко воля и да устоим на изкушението да го разрежем веднага. Необходимо е да изчакаме поне 10 минути.

Снимка 651584

Източник: iStock

През това време мускулните влакна в пържолата ще се отпуснат и соковете в нея ще се преразпределят. А резултатът - сочно парче месо, за което ще си мислим дълго, след като сме опитали.