Въпреки паническия страх, който много хора изпитват при срещата с паяк, тези многокраки приятели не са чак толкова опасни. В България има над 700 различни вида паяци, но много малко от тях могат да ни наранят. Напротив, отровата на някои паяци се използва във фармацията или за производството на пестициди.

Все пак, в тази статия ще разгледаме родните видове паяци, които да избягваме. Както повечето животни, и те предпочитат да не срещат хора и не ги нападат самоцелно. Това става само, ако бъдат дразнени, но понякога това се случва и без да го осъзнаваме.

В България е доста разпространен паякът кръстоносец Araneus diadematus. На цвят варира от жълто, през сиво до кафяво, а на гърба си има бели петънца, разположени под формата на кръст. Той е кротко животно, никога не скача от паяжината върху човек и трябва да бъде притиснат или в безизходица, за да ухапе. Отровата му не е смъртоносна, но може да предизвика зачервяване, болка и оток на ухапаното място, а по-късно и силен сърбеж, като всичко това може да продължи от един до цели 17 дни.

Снимка 438739

Източник: iStock

Един от най-забележителните и красиви, но отровни паяци е тигровият паяк Argiope bruennichi. Те достигат големи размери и са жълти на бели и черни ивици. Тялото на женските е много по-голямо от мъжките - до 15 мм. Обичайно виждаме именно женските. Както постъпват много паяци, често женската изяжда мъжкия след чифтосване. Хапе при същите обстоятелства, както и другите паяци - ако го принудим. Ухапването не е смъртоносно, но е силно болезнено и наподобява ужилване от оса.

Снимка 438740

Източник: iStock

Единственият наистина опасен паяк по нашите земи е черният отровен паяк Latrodectus tredecimguttatus, който е роднина на Черната вдовица. Среща се в южните части на страната, Странджа, Сакар, но през лятото се появява и на север. Прави паяжината си по земята, като се открива и в селскостопански постройки, ниви. Тялото и краката му са черни, а на гърба има характерни червени петна, но при някои индивиди те липсват и паяците са изцяло черни. Тялото им е с размери от седем до 15 мм. Опасни са женските паяци, като са активни предимно нощем.

Снимка 438738

Източник: iStock

Нападат, ако са раздразнени и ухапването се усеща като убождане. След минута или две на мястото се появява синьо-червено петно с блед ореол. Скоро, след 10-15 минути ухапаният усеща, че е отпаднал, вие му се свят, започва гадене и повръщане, изпотяване. В тежките случаи може да се стигне до гърчове. Необходимо е веднага да се потърси лекарска помощ и да се приложи противоотрова. Важно е лекарят да знае точното описание на паяка, за да е сигурен дали наистина става въпрос а ухапване от този вид.

Паяците са по-скоро добри герои, които обаче имат своята защита. Затова най-добрата стратегия за мирно съжителство с тях е просто да не ги дразним и да внимаваме, когато сме сред природата. Но не и да ги убиваме и мразим.