Пастата е може би едно от най-лесните (и вкусни) ястия, които можете да сготвите. И въпреки това 90% от хората допускат поне девет грешки при приготвянето на една от вечните италиански класики.
Грешната марка
Източник: iStock
Цената и качеството и тук винаги вървят ръка за ръка. Внимавайте, защото редица производители на макаронени изделия имат т.нар. бързи класове. Тези продукти и марки са по-евтини и често с по-ниско качество. За тяхното приготвяне се използват брашна, които имат добавки или ускоряват процеса на сушене.
Водата
Източник: iStock
Добавяте ли пастата към водата твърде рано? Изчакайте достатъчно - водата трябва да заври добре. Когато това стане, тогава поставете пастата.
Солта
Източник: iStock
Към водата за паста трябва да подходите като към подправянето на супа. Не, не да сложите подправки, а да посолите достатъчно - защото какво е една супа без сол, нали. Същото е и с пастата.
Количествата
Източник: iStock
Съотношението на водата и пастата е важно. Последната има нужда да "плува", а вашата задача е да ѝ осигурете нужното количество вода, за да го направи.
Изплакване
Източник: iStock
"Трябва ли да изплаквам пастата, след като я извадя от водата?" е един от най-задаваните въпроси за процеса на приготвяне. И това наистина има значение. Допускате голяма грешка, ако го правите. Остатъчното нишесте при пастата ще добави и плътност към соса, а резултатът ще бъде доста по-вкусен.
Бульон
Източник: iStock
След като пастата е готова и сте я отцедили, запазете една чаша от водата, в която е вряла. Добавете я към смесените вече със соса макарони - ще получите истински сочен резултат, допълнително обогатен и като вкус.
Формата на пастата и вида на соса
Източник: iStock
Изборът на правилната форма е много повече от естетика. По-плоските и по-дългите форми се съчетават добре със сметанови сосове и маслинова паста. По-затворените форми, като конкилие (с формата на мидички), са по-подходящи за по-ароматни сосове. Доматените смеси са универсални и ще вървят добре с всеки вид паста.
Време за варене
Източник: iStock
Ето я най-важната част от приготвянето. Уверете се, че пастата е перфектно "al dente" (това означава "на зъба" на италиански език). Не бива да бъде преварена, не го забравяйте.
Пастата със соса
Източник: iStock
Поднасянето на соса и пастата поотделно също е грешна практика, заради която губите от вкуса на ястието като цяло. За да се получи максимално добре, смесете на котлона пастата с приготвения вече сос поне за 30 секунди. Сега вече може да поднесете перфектната порция, след като сте спазили всички препоръки, както съветват и от Business Insider. Добър апетит!
borislav-chakarov
на 31.10.2017 в 16:09:22 #1И тук се намери тъпанар да даде отрицателно палец надолу. Е защо бе, тъпчо? Всичките тия правила са абсолютно задължителни и необходими за добра паста.