Пастата е може би едно от най-лесните (и вкусни) ястия, които можете да сготвите. И въпреки това 90% от хората допускат поне девет грешки при приготвянето на една от вечните италиански класики.

Грешната марка

Снимка 320925

Източник: iStock

Цената и качеството и тук винаги вървят ръка за ръка. Внимавайте, защото редица производители на макаронени изделия имат т.нар. бързи класове. Тези продукти и марки са по-евтини и често с по-ниско качество. За тяхното приготвяне се използват брашна, които имат добавки или ускоряват процеса на сушене.

Водата

Снимка 320926

Източник: iStock

Добавяте ли пастата към водата твърде рано? Изчакайте достатъчно - водата трябва да заври добре. Когато това стане, тогава поставете пастата.

Солта

Снимка 320927

Източник: iStock

Към водата за паста трябва да подходите като към подправянето на супа. Не, не да сложите подправки, а да посолите достатъчно - защото какво е една супа без сол, нали. Същото е и с пастата.

Количествата

Снимка 320928

Източник: iStock

Съотношението на водата и пастата е важно. Последната има нужда да "плува", а вашата задача е да ѝ осигурете нужното количество вода, за да го направи.

Изплакване

Снимка 320929

Източник: iStock

"Трябва ли да изплаквам пастата, след като я извадя от водата?" е един от най-задаваните въпроси за процеса на приготвяне. И това наистина има значение. Допускате голяма грешка, ако го правите. Остатъчното нишесте при пастата ще добави и плътност към соса, а резултатът ще бъде доста по-вкусен.

Бульон

Снимка 320931

Източник: iStock

След като пастата е готова и сте я отцедили, запазете една чаша от водата, в която е вряла. Добавете я към смесените вече със соса макарони - ще получите истински сочен резултат, допълнително обогатен и като вкус.

Формата на пастата и вида на соса

Снимка 320932

Източник: iStock

Изборът на правилната форма е много повече от естетика. По-плоските и по-дългите форми се съчетават добре със сметанови сосове и маслинова паста. По-затворените форми, като конкилие (с формата на мидички), са по-подходящи за по-ароматни сосове. Доматените смеси са универсални и ще вървят добре с всеки вид паста.

Време за варене

Снимка 320934

Източник: iStock

Ето я най-важната част от приготвянето. Уверете се, че пастата е перфектно "al dente" (това означава "на зъба" на италиански език). Не бива да бъде преварена, не го забравяйте.

Пастата със соса

Снимка 320935

Източник: iStock

Поднасянето на соса и пастата поотделно също е грешна практика, заради която губите от вкуса на ястието като цяло. За да се получи максимално добре, смесете на котлона пастата с приготвения вече сос поне за 30 секунди. Сега вече може да поднесете перфектната порция, след като сте спазили всички препоръки, както съветват и от Business Insider. Добър апетит!