Пандемията от COVID-19, която продължава вече година, успя да промени из основи начина на на живот. Независимо какви са нашите нагласи и в каква ситуация сме се оказали, нищо не е както преди - дори да сме живи и здрави, да имаме работа и покрив над главата си.

Самоизолацията, алкохолът, коронавирусът и защо ограниченията влияят негативно на пиещите

Пием ли повече по време на самоизолация

Жажда мори жадните за живот

Несигурността за утрешния ден, монотонността на ежедневието, липсата на преживявания и превръщане на дома в работно място са напълно способни да ни лишат от мотивацията, с която вероятно сме се събуждали всяка сутрин преди всичко това да започне. И тук няма нищо необичайно.

Дори в първите месеци на самоизолация да сме били мотивирани да научим нов език, да започнем да готвим или пък да тренираме у дома, пак сме се надявали да се върнем към стария си живот след края на курса по немски или тренировъчния си режим. Но когато това не се случва, просто се пускаме по течението. Ако обаче искаме да променим това и да си върнем мотивацията, има няколко начина как да го направим.

Снимка 518325

Източник: iStock

С малки стъпки

С най-прости думи, мотивацията е желание да извършим дадено действие, за да постигнем или избегнем нещо. И когато предприемем това действие, ние получаваме награда - или вътрешно удовлетворение, или нещо материално, външно.

В ситуация като тази, в която живеем в момента обаче, имаме чувството, че повечето неща са извън наш контрол. И това неминуемо води до намаляване на мотивацията за действие, защото смятаме, че няма да донесе нужния ефект. Но това е погрешно мислене, което трябва дa променим.

За целта се фокусираме върху тези аспекти от ежедневието, които можем да ръководим. Няма как да променим изискването за носене на маски, но можем да си изберем такава, която не само да ни предпазва добре, но и да ни носи настроение. Така ще знаем, че поне малко сме променили неизбежната ситуация.

Снимка 518326

Източник: iStock

Важно е също така да си поставяме по-малки цели и да празнуваме малките победи, защото именно тe повишават мотивацията ни за последващи действия. Всички малки промени е ежедневието - като нова рецепта за вечеря или нов маршрут за разходки, ни напомнят, че все пак ние сме господари на живота си.

Пречки

Важно е да можем да визуализираме в главата си това, което искаме да постигнем, както и всички пречки, които можем да срещнем по пътя към целта. Не бива да използваме пандемията като оправдание за всичко, което не сме свършили, защото всъщност тя не влияе на много аспекти от живота ни.

Подходящ за целта е методът на Габриеле Йотинген, професор по психология в Нюйоркския университет. Той носи името "WOOP": "Желание, резултат, пречка, план". Измисляме си "желание", което искаме да постигнем, представяме си резултата, идентифицираме препятствието и след това измисляте план.

Снимка 518327

Източник: iStock

Защото нещата, които искаме да направим, са от съществено значение за това как се чувстваме. А фокусирането върху препятствието, не толкова върху крайния резултат, ще ни помогнем да разберем, че то всъщност не е толкова непреодолимо, предава BBC.

Ние и другите

Колкото и изненадващо да ни звучи, можем да намерим мотивация за своите действия и в хората около себе си. Често намираме повече мотивация за действие, ако искаме да направим нещо за друг, да му помогнем, отколкото да го направим за себе си.

Самоизолацията, алкохолът, коронавирусът и защо ограниченията влияят негативно на пиещите

Пием ли повече по време на самоизолация

Жажда мори жадните за живот

И това има много просто обяснение - нематериалната награда, удовлетворението е двойно по-голямо. Особено в ситуации на кризи, в каквато сме в момента, това желание може да се окаже водещата сила, която да ни измъкне от дивана и от дупката на безнадеждност.