Наднорменото тегло и затлъстяването са проблем за все повече хора от развитите страни. Това кара немалка част от тях да търсят решение на проблема в различни билкови препарати, над които няма особен контрол, нито изискване за доказване на ефективността им, преди да бъдат пуснати на пазара. Това важи в голяма сила за хранителните добавки, които използваме "на доверие".

Сега, за първи път от 19 години насам, е направен първият научен анализ на резултатите от последните международни изследвания в тази област, като са включени 54 рандомизирани контролирани проучвания, сравняващи ефекта на билковите лекарства с плацебо върху отслабването при над 4000 участници.

Учените установили, че само някои от билките подпомагали отслабването и то с незначителни стойности - средно около 2.5 килограма, което е недостатъчно при хората със затлъстяване.

Снимка 467954

Източник: iStock

"Тази констатация предполага, че няма достатъчно доказателства, за да се препоръча някое от тези билкови лекарства за отслабване. Освен това много от проучванията бяха приложили лоши методи на изследване или докладване. И въпреки че повечето добавки изглеждат безопасни за краткотрайна употреба, те са скъпи и няма да осигурят загуба на тегло, която да е клинично значима", казва главният автор на изследването - д-р Ник Фулър от Университета на Сидни. 

Според него, популярността на тези препарати е голяма и това налага да се установи научно тяхната ефикасност и особено - безопасността им.

Анализът изключва проучвания, при които билковото лекарство не включва цялото растение, а се състои от растителни масла или се комбинира с други хранителни добавки като фибри и протеини. Този анализ ще бъде докладван в бъдеща статия.