За ползите от органичната храна две мнения няма. И понеже сме заобиколени с всякакви преработени и наблъскани с консерванти изкушения, често се отпускаме и забравяме какво си причиняваме с всичките тези нездравословни алтернативи.

Биодинамично вино и какво представлява биодинамичното земеделие

Какво е биодинамично вино и какви са ползите от него

И с какво е по-добро от органичното

Резултатите от ново проучване по темата могат да ни стреснат и да ни накарат да сме по-предпазливи и отговорни не само към нашето здраве, но и към това на децата ни. Защото именно те са главните герои в него.

Да започнем с добрата новина: според доклад на Асоциацията за биологична търговия през 2021 г. именно в меката на бързото хранене - Щатите, продажбите на биологични храни са скочили с 12.8% спрямо предходната година. И искрено се надяваме в това да няма нищо случайно.

Снимка 538130

Източник: iStock

Според съвместно изследване на учени от Института за глобално развитие в Барселона и Института за здравни изследвания Pere Virgili, консумацията на непреработени продукти в детска възраст оказва положителен ефект върху когнитивното им развитие.

Експертите стигат до този извод, след като анализират данните от хранителните навици на 1298 европейски двойки с по едно дете на възраст между 6 и 11 години, уточняват от Eat This, Not That!.

Снимка 538131

Източник: iStock

И установяват, че консумацията на органична храна сред децата в училищна възраст води до по-високи резултати при тестове за работна памет, обработка и съхраняване на нова информация. Повишава и способността при малките да мислят логично и да разрешават проблеми.

Децата, захарта, мозъкът и отрицателният ефект от сладкото върху паметта

Оглупяват ли децата от захарта

Последствия за цял живот

От друга страна, преработените продукти и всички от категорията Бързо хранене, както и животът в пренаселен дом плюс излагането на тютюнев дим са причина за обратното. Тоест: по-ниски показатели за работна памет и флуидна интелигентност (способността да мислим абстрактно и да се справяме с проблемите).