Още през 1981 г. е установено, че дневната светлина поддържа биологичния ни часовник в синхрон с околната среда. Времената, в които не е имало електричество и осветление във всяка къща, не са толкова далечни. А тогава човекът е прекарвал тъмната част от денонощието... на тъмно.

Днес вечерите ни са ярко осветени, което оказва своето влияние върху биологичния ни часовник и може да доведе до редица здравословни проблеми, един от които е нарушението в съня.

Тук ще обърнем внимание на един конкретен вид светлина - синята. През деня тя подобрява настроението, стимулира по-бързи реакции и подобрява вниманието, но негативните ефекти от нея се проявяват вечер. С напредването на технологиите - мобилните телефони, компютри и енергоспестяващи крушки, никога не сме били толкова силно изложени на синя светлина.

Снимка 401178

Източник: iStock

Известно е, че продължителното излагане на светлина води до понижаване на хормона мелатонин, който оказва влияние на биологичния часовник и има важно значение за съня. Синята светлина потиска секрецията на този хормон най-силно и изменя ритъма на биологичния часовник - т. нар. циркаден ритъм.

LED осветлението също излъчва големи количества светлина в синия спектър. За съжаление борбата за запазване на околната среда в лицето на енергоспестяването тук се оказва в конфликт със здравето ни.

Как да се защитим

На пазара се предлагат защитни очила със специални филтри, които блокират синята светлина. Има и приложения за компютъра и мобилните телефони, които понижават излъчваната от екрана на тези устройства синя светлина.

Снимка 401179

Източник: iStock

При възможност е добре да използваме приглушени червени светлини, тъй като те повлияват най-слабо секрецията на мелатонин и биологичния часовник.

Добра идея е да оставим настрана телефона, компютъра и телевизора два-три часа преди лягане.

За добър сън, настроение и внимание през деня е препоръчително да работим в добре осветени с естествена светлина помещения.