Климатичните промени изглеждат като все по-голяма заплаха както за човечеството, така и за флората, и за фауната. А една от най-притеснителните промени в последните години е повишаването на температурата на водата в Световния океан.

Климатичните промени, човешката дейност и пресъхването на реките

Нормално ли е да пресъхват реките

Как измененията в климата променят света

Неприятните последствия от това са много, а обитателите на морета и океани променят навици и местообитания в опит да оцелеят. Топенето на ледниците само усложнява ситуацията, а решение на хоризонта сякаш не се вижда.

Според учени, най-важното, което трябва да се направи, е да се разбере кои са ключовите фактори, които влияят върху температурата на нашата планета. А сега сред тях се нареждат и микроби, които обитават океаните.

Снимка 489295

Източник: iStock

Тези микроорганизми се свързват с производството на метан, който е един от основните парникови газове, причинители на глобалното затопляне. Но освен че го отделят, микробите на дъното на океана и го абсорбират. А това се оказва процес, на който трябва да се обърне повече внимание.

Според ново изследване на учени от Харвадския университет микробите в карбонатните скали (като варовик и доломит) подпомагат регулирането на температурата на Земята чрез абсорбирането на метан. Те действат като "метанов биофилтър" и не позволяват на газа да достигне до атмосферата.

Това е доказано чрез изследвания край бреговете на Южна Калифорния, където се наблюдават коминоподобни карбонатни структури. Те се срещат рядко, наподобяват подводни дървета и могат да достигат височина до 150 см. Именно те демонстрират най-ефективно улавяне на вредния метан, предава Science Alert.

Климатичните промени, природните чудеса на света и под заплаха ли са те

Ще изчезнат ли природните чудеса на света

Поредна притеснителна прогноза

Скалните структури с висока концентрация на микроби абсорбират метана до 50 пъти по-бързо и ефективно от микробите, открити на морското дъно. А пред учените сега стои задачата да разберат как точно функционират карбонатните комини и да пресъздадат механизма в устройства, които да помогнат в борбата с климатичните промени.