Климатичните промени отдавна се смятат за по-голяма заплаха за човечеството дори и от пандемиите. Действията, които се предприемат срещу тях, очевидно не дават желания резултат, а прогнозите за бъдещето на хората, животните и цялата планета, са все по-притеснителни.

Климатичните промени, животинските видове, WWF, ООН и пред каква заплаха са изправени

Катастрофалният ефект на климатичните промени върху животните

Още една причина за спешни мерки

Този път насочваме вниманието си към някои от природните чудеса на света, които са под реална заплаха от унищожаване, ако температурите не спрат да се повишават в следващите години. Прогнозата е на норвежката компания за приключения Outforia.

Алпите

Планинската верига, която преминава през няколко европейски държави, е поставена пред възможността да остане без своята снежна и ледена покривка, както и без перфектните условия за зимни спортове, които по принцип предлага. 

Снимка 535450

Източник: iStock

Според Европейската агенция за околната среда, повишаването на температурите влияе както върху състава на вечния лед, който държи скалите заедно, така и върху обема на снега. Ледниците в европейските Алпи могат да загубят до 90% от леда си до 2100 г., ако емисиите на парникови газове продължат да са на същите нива.

Това поставя под сериозен риск и местните жители в алпийските градове и села, където наводненията са неизбежни, както и оставането без основния поминък - туризма. 

Северен полюс

Морският лед в Арктика може да изчезне напълно до 2035 г. заради непрекъснатото затопляне. А това със сигурност ще окаже сериозно влияние върху животните и организмите, обитаващи района. Най-застрашени се оказват белите мечки, които ловят тюлени.

След 14 години Северният полюс ще бъде достъпен само с лодка за първи път в човешката история - смятат изследователи. През 2019 г. леденият лист на Гренландия е губил по рекордните милион метрични тона в минута, като общата загуба досега възлиза на близо 600 милиарда тона.

Снимка 535451

Източник: iStock

Полярният морски лед е много важен за регулиране на климата на Земята, защото отразява слънчевата топлина и светлина, вместо да позволява на тъмната морска вода да абсорбира радиацията и да направи климата още по-топъл.

Водопадът Виктория

Намираща се на границата между африканските държави Замбия и Зимбабве, тази природна забележителност е поставена пред заплаха от пресъхване. През 2019 г. водата във водопада беше с най-малко количество от един век насам заради невиждана суша в района.

И това бе само напомняне какво ще се случи, ако не се вземат правилните мерки - Виктория ще пресъхне, туризмът ще замре и последствията ще са катастрофални. Това е водопадът с най-стряскаща разлика в количеството на водата при сравнителни снимки от последните десетилетия, предава ABC.

Голямото солено езеро в Юта

То е един от седемте най-големи термални извора на света и най-голямото езеро със солена вода. А загубите на обема му са наистина тревожни и до голяма степен се дължат на климатичните промени.

Снимка 535452

Източник: iStock

Към 2017 г. езерото е загубило половината от водата си, в сравнение с 1847 г., когато по бреговете му идват първите заселници. Изсъхването на Голямото солено езеро ще доведе до проблеми за околната среда, както и за биологичното разнообразие в региона.

Един от тях е свързан с голямото количество тежки метали и токсини, които ще останат на дъното му от утайката и ще бъдат разпространени от ветровете. Популацията на птиците също ще пострада сериозно.

Големият бариерен риф

От години се говори за притеснителните промени, които не спират да се случват в тази екосистема, както и за риска тя да остане без своите корали, но и без микроорганизмите, които я обитават.

Снимка 535449

Източник: iStock

Големият бариерен риф е загубил половината от коралите си от 1995 г. насам. Рифовете ще спрат да растат през следващото десетилетие, ако не се стигне до намаляване на парниковите газове, което да ограничи в известна степен повишението на температурата на водата. Но прогнозите на този етап не са никак оптимистични.