Всеки, работил в офис, знае как от време на време човек си позволява да размени няколко думи с колегите си, които нямат никаква връзка с работните ни задълженията.

Оказва се, че малка доза клюкарстване, всъщност помага на служителите да се разсеят, като същевременно повдига и духа им. 

До това заключение стигат британски учени от бизнес училището на университета в Ексетър. Според тях клюкарстването всъщност има по-скоро положителен, отколкото отрицателен ефект. До този извод изследователите достигат, след като проучват над 151 служители, работещи в различни сектори.

Снимка 487867

Източник: iStock

Учените установяват, че размяната на общи приказки повишава позитивните емоции и чувството за удовлетвореност в края на работния ден. Клюкарстването насърчава изграждането на по-близка връзка с колегите, като същевременно ни кара да искаме да им помогнем.

Понякога обаче страничните теми и приказки разсейват прекалено много, а и отнемат част от предвиденото за работа време, което често се оказва причината някои хора да ги избягват, пишат от Thrive Global.

Офисът, колегите и Bump - устройството, което ни помага да пазим социална дистанция

Джаджата, с която спазваме социална дистанция в офиса

Какви времена настанаха

Всичко, в крайна сметка, опира до това какви личности сме, но според учените по-адаптивните хора усещат повече ползата от клюкарстването, за разлика от тези, които се приспособяват по-трудно.