Да се наложи да си събуем обувките и от тях да се понесе не особено приятна миризма със сигурност е доста смущаващ момент. Особено когато е все още топло, а ние носим затворени обувки, изпотяването на краката е гарантирано, с което и ароматът, който може да прогони околните.

Разбира се, на първо място сред правилата е добрата лична хигиена. Но дори да се къпем всеки ден, няма гаранция, че краката ни няма да миришат по средата на дългия ден. Затова има няколко лесни трика, с които можем да го предотвратим.

Сода бикарбонат

Знаем, че е мултифункционална, а ето и още една нейна употреба. Нанасяме я вечер и оставяме да престои цяла нощ. На сутринта изтупваме обувките от остатъчното количество и си гарантираме антибактериално действие и абсорбиране на миризмите.

Трябва да бъдем една идея по-внимателни, ако обувките ни са от естествена кожа. Содата не бива да попада върху нея и да стои за дълго, защото може да я увреди.

Снимка 439207

Източник: iStock

Сол

Можем да поръсим малко количество сол в затворените обувки, които носим без чорапи, за да попие изпотяването.

Бебешка пудра

Можем да я сложим както в самите обувки, така и на стъпалата си, за да предотвратим потенето и неприятните миризми.

Кърпички за сушилня

Те са добро решение за маратонките, от които често се носят неприятни миризми. Поставяме по една кърпичка във всяка обувка и оставяме да престоят през нощта, за да неутрализират ароматите. Те са идея и за ароматизиране на мястото, в което пренасяме обувките - например долното отделение на сака за тренировки.

Етерично масло

Необходими са ни само няколко капки, за да освежим обувките си. Трябва да изберем масло от евкалипт, карамфил или чаено дърво. Ако не искаме да слагаме маслото директно в обувките, може да напоим една кърпичка с него.

Снимка 439208

Източник: iStock

Алкохол

С малко количество напояваме памучно тампонче и минаваме вътрешната част на обувката, за да неутрализираме миризмата и да дезинфекцираме.

Черен чай

В него се съдържат танини, които убиват бактериите, причинители на неприятните миризми. Първо използваме чая по предназначение (ако е по вкуса ни, разбира се), а след това слагаме торбичките за около час във всяка обувка, пише Reader's Digest.

Най-скъпите обувки в света

Най-скъпите обувки в света

Милиони, милиони струват

Замразяване

Ако нищо от това не ни помогне, има една крайна мярка за елиминираме на бактериите в обувките - слагаме ги в торбичка и отиват директно във фризера за една нощ.