Нека бъдем честни, случвало се е на всеки. Онзи конфузен момент, в който се събуваме и миризмата от обувките ни изпълва пространството. Вместо да крием краката си от срам, по-добре да прочетем съветите на д-р Мигел Куня, американски подиатър и основател на Gotham Footcare в Ню Йорк.

View this post on Instagram

on

Подиатрията е раздел от медицината, която все още не е толкова известна у нас, докато в Европа и Щатите докторът подиатър е на почит. Търсят го не само при проблеми и болки в стъпалата и глезените, но и за препоръки при избора на обувки.

Първо трябва да разберем какво причинява миризмата. "Тя се дължи основно на липсата на проветряване в обувките ви, защото потта няма къде да се изпари", казва д-р Куня. Макар че самата пот всъщност не мирише, миризмата идва от "кожните бактерии, които разграждат потта по краката ни и произвеждат изовалерианова киселина, която причинява миризмата". 

Снимка 490933

Източник: iStock

Като за едно добро начало д-р Куня препоръчва да мием краката си с антибактериален сапун веднъж на ден и да ги подсушаваме старателно след това - особено между пръстите на краката.

Защо да сушим краката си със сешоар

Защо да сушим краката си със сешоар

Неочаквано приложение на уреда

След като придобием този навик, вече може да надграждаме грижата за краката и борбата с лошата миризма. 

Най-добре е да редуваме различни чифтове обувки всеки ден, така те ще имат поне 24 часа, в които да се проветрят добре и да изсъхнат.

Желателно е да пръскаме краката си с антиперспирант, преди да се обуем. Ноктите на краката ни също трябва да са подрязани, чисти и без кожички.

Обувките, неприятната миризма и как да се справим с нея

Как да се справим с миризливите обувки

Лесно и без много пари

Обувките, изработени от синтетични материали, не са препоръчителни. Тези от естествена кожа или от плат са по-добрият вариант. 

Време е за нов чифт обувки, май!