Наскоро се заговори отново за един от проблемите на Еверест, а именно, че мирише все повече. По време на активния сезон на изкачванията на Еверест планинарите прекарват по-голямата част от времето си в базовите лагери по пътя към върха, за да могат да се климатизират към условията, атмосферното налягане и температурите. В тези лагери има специално обособени тоалетни, където фекалиите се събират в големи съдове.

Зара Шифра - 4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите до базовия лагер на Еверест

4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите и стигна до базовия лагер на Еверест

Нов световен рекорд, достоен за възхищение

Но човек има своите физиологични нужди не само когато има добри условия. И по време на преходите си в планините често се случва туристите да ги облекчават където намерят. А доказателства за това се виждат навсякъде по склоновете. Още по-притеснителното е, че според местните в подножието на Еверест вече се носи и доста неприятна миризма, което налага и въвеждането на някои мерки.

Тези, които се надяват да изкачат Еверест тази година, ще трябва да направят някои леки корекции в списъка какво трябва да носят в раницата си и да добавят няколко пликчета. Причината: в опит да се справят със замърсяването новите правила задължават алпинистите да носят екскрементите си със себе си до и от най-високия връх на света.

Снимка 658726

Източник: iStock

Повечето хора, които се опитват да изкачат 8849-метровия връх Еверест, го правят през Непал, като плащат 11 хиляди долара само за разрешението за катерене. Така с екипировката, храната, допълнителния кислород, шерпите водачи и всичко останало, опитът ни да се изкачим на покрива на света ще струва над 35 хиляди долара.

"Проблемът с човешките отпадъци на Еверест е много голям", казва пред CNN Диуас Покхрел, първи вицепрезидент на Асоциацията на върховете на Еверест, добавяйки, че в най-високите точки на планината това "замърсява планинската среда".

Снимка 658725

Източник: iStock

Без новите правила проблемът с изпражненията има голяма вероятност да се влоши. Миналата година Непал дава рекордните 478 разрешителни за изкачване на върха. Потвърдено е, че 12 алпинисти са загинали в планината, докато други петима са официално изчезнали.

Джинеш Синдуракар от Непалската алпинистка асоциация разкрива, че този сезон на Еверест ще. бъдат около 1200 души. "Всеки човек произвежда 250 грама екскременти на ден, а хората ще прекарат две седмици в по-високите лагери за изкачването на върха", обяснява Синдуракар, добавяйки, че на всеки алпинист ще бъдат дадени две торбички за изпражнения, всяка от които може да се използва шест пъти.

Снимка 658724

Източник: iStock

Въпросните торбички съдържат химикали, които втвърдят човешките отпадъци и отнемат миризмата им. Така този сезон селската община Khumbu Pasanglhamu в Непал трябва да предостави на алпинистите около 8000 торби.

Защо Еверест мирише така лошо

Защо Еверест мирише така лошо

Какъв е проблемът и има ли решение за него

През последните години усилията за намаляване на въздействието на туризма върху Хималаите се засилиха. Чрез инициатива, ръководена от непалската армия, от някои от най-високите върхове, включително Еверест, Лхотце, Анапурна и Барунце, бяха събрани и свалени 35 708 килограма отпадъци и пластмаси, пише Himalayan Times.