Роден на 26 ноември 1986 г. в Лука, Италия, Андреа Ланфри винаги е бил момче, запалено по планините, спорта и приключенията. И макар че тежка болест се опитва да го спре, тя само усилва желанието му за живот.

Зак Ярброу - мъжът, който на 38 години се бори с рак на гърдата

Мъжът, който на 38 години се бори с рак на гърдата

Как се бори с болестта Зак Ярброу

През 2015 г., когато е само на 29 години, Андреа е покосен от остър менингит с менингококов сепсис, довел до загуба на двата крака (двойна ампутация под коляното) и седем от пръстите му. Преди това той практикува трекинг, катерене и алпинизъм. Докато в болницата обаче, в него се заражда убеждението, че един ден ще се върне към тези спортове.

"Развих силно желание да бягам, желание, което нямаше логика и причина, но беше чисто инстинктивно, лично предизвикателство да се боря със "съдбата", за да се боря с бактериите, които искаха да ме спрат", споделя Андреа.

Сам сред родната планина в Италия той започва рехабилитация. Малко по малко се връща към спорта, като започва с леката атлетика, а катеренето идва на по-късен етап. А спортната му кариера и новият му живот се случват благодарение на набирането на средства.

"През ноември 2015 г. огромен брой хора от цяла Италия се събраха, за да ми помогнат да сбъдна мечтата си да стана състезател. С тяхна помощ успях да започна да тренирам и да стана част от Италианския атлетически параолимпийски отбор, като подобрих рекорди, спечелих европейски медали и международен сребърен медал в Лондон, както и безброй други важни постижения. Положих всички възможни усилия и с техния принос всеки един от тях ми даде шанс да опитам", разкрива още Андреа.

Днес, благодарение на чифт протези, той тича, върти педали и изкачва всяка планина, която пожелае, дори най-високата в света.

Андреа е първият италиански лекоатлет с двойна ампутация на подбедрицата, който успява да преодолее границата от 12 секунди на 100 метра. Той подобрява три италиански рекорда, печели два бронзови медала, както и сребърен медал на Световното първенство през 2017 г.

Андреа Ланфри е и първият спортист с множество ампутации, достигнал връх Еверест, докосвайки небето със само трите си пръста. На 13 май 2022 г. смелият атлет успява да сбъдне мечтата си и заедно със своя партньор в катеренето - алпийския водач Лука Монтанари, изкачва най-високият връх на планетата с допълнителен кислород.

Гари Търнър - мъжът с най-еластична кожа в света

Мъжът с най-еластична кожа в света

Един забележителен рекорд на Гинес

Освен многобройните си минали и бъдещи алпинистки начинания, Андреа се е ангажирал да предава и положителната енергия, която му е позволила да стане човека, който е днес, демонстрирайки на всеки, който го срещне, че в действителност ограниченията невинаги са такива, каквито изглеждат, пише Vibram.