Четиригодишно момиче стана най-младият човек, достигнал базовия лагер на връх Еверест. Заедно с баща си и седемгодишния си брат, Зара успява да измине 270 км през Хималаите, отправяйки се от летището в Лукла и достигайки до височина от 5364 метра, където се намира базовият лагер за изкачването на връх Еверест.

Кристин Харила - жената, която изкачи всички осемхилядници за 92 дни

Жената, която изкачи всички осемхилядници за 92 дни

Свръхчовешкото постижение на норвежката Кристин Харила

Много хора критикуват решението на баща ѝ Дейвид Шифра да я вземе, тъй като независимо от възрастта на катерача, преходът дори само до базовия лагер на Еверест е невероятно натоварващ за тялото и може да причини тежка височинна болест и дори смърт. Симптомите обикновено се развиват между шест и 24 часа след достигане на надморска височина над 3000 метра над морското равнище.

Дейвид Шифра обаче е категоричен, че не е съществувал риск, защото е проверявал насищането на кръвта на децата си кислород и стриктно е следял за състоянието им във всеки момент.

"Нямаше проблем по време на похода, аклиматизацията беше над средното ниво, малката Зара, благодарение на много доброто си физическо състояние, дори изпревари, с малки изключения, стотици други хора по пътя", разказва баща ѝ.

И докато ние се чудим как е възможно четиригодишно момиче да се справи физически и психически с нещо подобно, Шифра подчертава, че необичайното възпитание на Зара в Малайзия й е помогнало да тренира и да се подготви. Още от ранна възраст, родителите ѝ наблягат на развитието на нейните физически и ментални умения.

Силвия Аздреева, "Заедно към върха", Еверест и какво сподели българската алпинистка за фондацията и себе си

Силвия Аздреева - до върха на света и обратно

Българската алпинистка за постиженията си, фондацията "Заедно към върха" и бъдещите си планове

Така например тя често прави преходи от по 5-10 км с денивелация от 300-600 метра. През 2023 г. малкото момиченце изминава 2200 км в джунглата. Към екстремната подготовка на Зара се добавя и къпането в ледена вода, споделя нейният баща пред медиите.

Всичко това в крайна сметка й е позволява да счупи световния рекорд. Бившият световен рекорд за най-млад човек, достигнал базовия лагер на връх Еверест, се държеше от Приша Локеш Никаджу, която е само на 5 години, когато прави изкачването през 2023 г.

Памела Качмарек - полякинята, заради която ще погледнем на България с други очи

Полякинята, заради която ще започнем да гледаме България с други очи

Памела Качмарек за живота в родината ни, за приключенията с колело у нас и за най-предизвикателните планински маршрути

Четиригодишната Зара е гражданка на две държави: Чехия и Канада, но сега живее в Малайзия с родителите си и седемгодишния си брат. Освен невероятната си физическа подготовка, Зара притежава и други умения - говори няколко езика. Освен родния чешки език, борави още с английски и китайски.

Изкачването до Еверест се превърна в доста популярно занимание през последните години. През 2019 г. "задръстване" и пренаселеността доведоха до смъртта на 11 алпинисти само в рамките на десет дни по време на най-опасната част от изкачването.

В някои моменти от покоряването на върха до Еверест алпинистите са принудени да минат покрай замръзналите тела на вече починали катерачи.