Еверест, наричан още Върхът на света, е мечта за мнозина фенове на силните усещания и алпинизма. Въпреки голямата комерсиализация в последните години, все още да изкачиш най-високия връх струва много и със сигурност това не е преживяване за всеки. Доказателството са десетките трупове, които остават завинаги по склоновете на планината. Но, оказва се, има и други отпечатъци от големия интерес, които също започват да се превръщат в проблем.

Зара Шифра - 4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите до базовия лагер на Еверест

4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите и стигна до базовия лагер на Еверест

Нов световен рекорд, достоен за възхищение

По време на активния сезон на изкачванията планинарите прекарват по-голямата част от времето си в базовите лагери по пътя към върха, за да могат да се климатизират към условията, атмосферното налягане и температурите. В тези лагери има специално обособени тоалетни, където фекалиите се събират в големи съдове.

Но човек има своите физиологични нужди не само когато има добри условия. И по време на преходите си в планините често се случва туристите да ги облекчават където намерят. А доказателства за това се виждат навсякъде по склоновете. Още по-притеснителното е, че в подножието на Еверест вече се носи и доста неприятна миризма, твърдят местните.

Снимка 653162

Източник: iStock

От организацията Sagarmatha Pollution Control Committee изчисляват, че от първия базов лагер в подножието на планината до последния най-високо има над три тона човешки изпражнения, което е наистина огромно количество. А почистването на планинските склонове от каквито и да било отпадъци е наистина сложна и скъпа задача, особено в по-високите части, пояснява BBC.

Именно затова се налага прилагането на спешни мерки срещи човешката дейност. Всички, тръгнали нагоре към най-високия връх, ще трябва да носят със себе си биоразградими торбички, съдържащи специални химикали, в които да събират изпражненията си - точно както правим с кучетата, когато ги извеждаме на разходка. 

Андреа Ланфри - италианецът, който изкачва Еверест с два ампутирани крайника

Как се изкачва Еверест без крака

Историята на Андреа Ланфри

По този начин организаторите на походите се надяват да спрат превръщането на Еверест в "отворена тоалетна" - явление, което е още по-видимо при наличието на по-малко сняг с всяка следваща година.

За следващия активен сезон на изкачванията, който започва през март, вече са поръчани над 4000 торбички, които да служат на записаните 400 катерачи и 800 човека екип, който ще бъде с тях. На всеки се падат по две торбички, които могат да се използват пет-шест пъти.