И тази година в новогодишната нощ, въпреки пандемията, всички ние ще напълним чашите с шампанско и ще вдигнем наздравици за новата 2022 г. Дори и в най-тесен семеен кръг, ще си пожелаем тя е да е здрава, мирна и честита.

Махмурлукът, аминокиселината Л-цистеин и как влияе на препиването

Изненадващият враг на махмурлука

Превантивните мерки са важни

Много често шампанското, изпито в дванадесетия час, ни идва в повече и на другия ден не се чувстваме комфортно. Ако знаем някои основни правила обаче, можем да направим така, че изпитият алкохол да не нанесе вреди на организма.

В навечерието на новогодишните празници съвети за безопасността на хората по време в условията на пандемията даде главният психиатър-нарколог на руското здравно министерство Евгений Брюн.

Снимка 511144

Източник: iStock

"Употребата на бяло сухо вино нанася по-малко вреди на организма. То е по-меко, по-чисто, по-леко", каза той на специална пресконференция.

Ето и неговите съвети:

  • След шампанското да не преминаваме на водка, коняк или уиски, а да се остане в диапазона на бялото сухо вино, което е сродно с шампанското.
  • Да пием така, че да не стигаме до махмурлук на другия ден, защото това може да предизвика разстройства в сърдечно-съдовата система и да доведе до спиране на сърцето, инфаркти и инсулти.
  • Наслагването на нов алкохол върху непреработения от организма също е много опасно.
  • При прием на алкохол не трябва да се консумира сладко, защото то затруднява отвеждането на алкохола от организма.
  • Не е добре да консумираме и газирани напитки, защото те увеличават усвояването на алкохола и задълбочават опиянението.
Снимка 511143

Източник: iStock

Лекарят припомня, че алкохолът не лекува депресията и не води до отслабване, а само до натрупване на калории. Освен това употребата на алкохол, на никотиносъдържащи продукти и на наркотици увеличава вероятността от заразяване с новата коронавирусна инфекция и усложнява протичането й, пише ТАСС.

Махмурлукът, смесването на алкохолните напитки и оказва ли наистина влияние

За смесването на алкохолни напитки и махмурлука

Наистина ли има значение какво пием