"Нощна стража" е един от най-ценните експонати на Националния музей на Холандия Rijksmuseum и най-забележителната творба на Рембранд. Вчера музеят започна реставрация на картината с впечатляващите размери 4 на 4.5 метра, а всеки, който желае, може да наблюдава процеса онлайн.

Шедьовърът на фламандския майстор е създаден през 1642 г., а сега е поставен в специална стъклена камера, където може да бъде видян от посетителите на Rijksmuseum дори по време на реставрацията му. За последно е реставрирана преди 40 години, но далеч от очите на широката публика.

"Нощна стража" се смята за най-амбициозната картина на Рембранд, в която художник показва изключително познание за дълбочината на перспективата и играта на светлината. Творбата е поръчка от тогавашния кмет и началник на градската стража на Амстердам Франс Банинк Кок, който е искал портрет на отряда си.

Части от картината обаче се променят с течение на годините, като най-ясно това се вижда в избледняването на изображението на кучето. Експертите от музея правят мултимилонно проучване и реставрация, в които ще бъдат използвани модерни методи като компютърен анализ и фотография в много висока резолюция. Така ще може да бъде анализиран всеки слой на "Нощна стража" - от покривния лак до платното.

Повече от 2.5 милиона души идват в Амстердам, за да видят шедьовъра на Рембранд. "Нощна стража". Първата реставрация на картината се случи през 1975 г., когато мъж, въоръжен с нож за хляб, срязва картината "в името на Господ".