Пандемията от COVID-19 успя изцяло и сякаш безвъзвратно да промени разбиранията за работа в офис. В наше работно място се превърнаха холът, леглото или пък вилата, а връщането в стерилната среда от 9 до 17 часа вече изглежда немислимо за мнозина.

Дистанционата работа, хоум офисът и необичайни причини, поради които не искаме да се връщаме в офиса

Тайните причини, заради които хоум офисът е предпочитан

И какво общо има кучето с тях

Редица компании срещат затруднения в желанието си да върнат служителите обратно в офиса след дългите месеци работа от вкъщи. Други пък решават да пуснат подчинените си в отпуск за седмица не заради разпространяващия се вирус, а за да покажат, че ценят важността на психичното здраве.

Точно това направиха от спортния гигант Nike. Te затвориха основния си корпоративен офис за седмица, за да подарят възможността на своите служители да "се отпуснат и да се заредят", да прекарат време с близките си и да забравят за работните задължения.

Снимка 544921

Източник: iStock

Според Мат Марацо, старши мениджър с компанията, от там разбират всички трудности, пред които са изправени служителите, както и че имат нужда от почивка от ежедневните работни предизвикателства, които стават още по-сложни в една пандемична обстановка. 

Именно покрай пандемията мнозина започнаха да обръщат много по-сериозно внимание на психичното здраве и стигнаха да прозрението, че без здрава психика не можем да сме и физически здрави. Именно сега и от Nike смятат, че времето за почивка и възстановяване е от ключово значение за доброто представяне и поддържането на здрав разум.

Отпуските, упражненията, редът на работното място и как още да си върнем желанието за работа

Как да си върнем желанието за работа след дълъг отпуск

Няколко изпитани трика за настройване на работна честота

Марацо пояснява, че инициативата не е просто седмица почивка, а акцент върху психичното здраве и неговата важност. Той приканва и други компании да се включат с подобни решения, с които да покажат на служителите си, че са им наистина ценни, предава Forbes.