Често се случва, когато ни е студено, когато се изплашим или когато чуем емоционална песен, по гърба ни да пропълзят тръпки, а косъмчетата по тялото ни да се изправят. Познатото чувство се нарича настръхване - една напълно неконтролируема реакция.

Според някои проучвания обаче приблизително един човек на всеки 1500 има т.нар. доброволно генерирана пилоерекция (Voluntarily Generated Piloerection или VGP) - способността съзнателно да се поддава на настръхване.

Явлението смущава и интригува неврофизиолозите, тъй като опровергава конвенционалното разбиране за функционирането на безсъзнателната нервна система.

Косменият фоликул на бозайника се прилепва към кожата чрез мъничък мускул. Когато този мускул се свие, косъмът се изправя, кожата около него претърпява изкривяване във формата на неравност и ето го - чудото на настръхването.

Снимка 474825

Източник: iStock

За 1499 души от всеки 15000 настръхването е напълно неволно. Малкият мускул, наречен аректор пили (arrector pili), е изграден от гладки мускулни влакна. И като другите гладки мускули на тялото (тези, които се справят с храносмилането, притока на кръв, дишането и т.н.), те се регулират несъзнателно. Привързаните към тях нерви се намират в автономната нервна система, управляваща телесните функции, които контролираме несъзнателно, като пулс, разширяване на зениците, настръхване и т.н.

При един от тези 1500 обаче автономната нервна система реагира съзнателно и този човек може да настръхва, когато реши. Разбира се, тук не става въпрос за случаите, в които насочваме мисълта си към нещо, което ни кара да настръхнем, защото това не е доброволно генерирана пилоерекция.

VGP няма умствен или когнитивен компонент. С други думи, тези с доброволно генерирана пилоерекция се нуждаят единствено от мисълта, че трябва да настръхнат, а не за ситуациите, които при нормални обстоятелства биха ги накарали да го направят, пишат от Mental Floss.

Снимка 474824

Източник: iStock

Джеймс Хедърс, физиолог от Northeastern University в Бостън, решава да разбере какви черти на личността са често срещани при хора с доброволно генерирана пилоерекция. Хедърс оценява 32 участници с VGP, използвайки стандартизирани тестове за личност. Той открива, че тези с доброволно генерирана пилоерекция имат необичайно "отворени" личности в сравнение с обикновения човек.

"Те изглеждат по-креативни. Обръщат повече внимание на себе си. Проследяват по-внимателно емоциите си. Имат предпочитание към нови неща", категоричен е ученият. Пред него обаче стоят още много неясни въпроси, тъй като на практика VGP не е възможен процес, защото автономната нервна система не работи по този начин.

"Това е причината, поради която се нарича и автономна - autonomos означава "без мисъл", казва физиологът.

Защо настръхваме

Защо настръхваме

И носи ли ни това някаква полза